Kroner kalp ve yüksek tansiyon hastalarının, soğuk, rüzgarlı ve kirli havalarda dışarı çıkmamaları önerilirken, bu havaların kalp krizi riskini artırdığı belirtildi.
Medical Park Trabzon Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Kulan, soğuk havanın damarlarda daralmaya yol açtığını ifade ederek özellikle kalp damar ve şeker hastalarının çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Soğuk ve rüzgarlı havada özellikle göğüs ve yüz kısmının soğuğa karşı kalın giysilerle mutlaka korunması gerektiğini kaydeden Dr. Kulan "Kalp hastaları soğuk havalarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı. Dışarı çıkmaları durumunda ise kalın giysilerle göğüs bölgesi, ağız ve burun mutlaka korunmalı. Soğuk hava kalp düzeninin bozulmasına (ritim bozukluğu) ve ani ölümlere yol açabilir. Kış mevsiminde sık görülen grip ve diğer solunum yolu hastalıkları, kalp hastalıklarını ağırlaştırmaktadır. Grip, gerek kalp gerekse akciğer hastaları için ciddi tehlike oluşturabilir. By-pass'lı hastalar, kalp yetersizliği ve şeker hastalığı olanlar gribe karşı konmalıdır. Kış mevsiminde kalp romatizmalarına yol açan üst solunum yolu enfeksiyonları da sık görülmektedir” dedi.
Kalp şikayeti olmayan kişilerin bile soğuğa karşı kendilerini koruması gerektiğini hatırlatan Dr. Kulan, şunları söyledi:
Kalp ile ilgili şikayeti olmayan insanlar bile, soğuk havalarda göğüslerine kalp ağrılarının geldiğini fark edeceklerdir. Bunun için kalp hastası olan kişilerin soğuk havada sokağa çıkarken, yanlarında dil altı tableti bulundurmaları çok önemlidir. Çünkü soğuklarda vücut ısısının düşmesi nedeniyle spazm oluşuyor. Bu spazm nedeniyle de kalbe yeterince kan gitmiyor ve göğüs ağrısı ortaya çıkabiliyor. Bunun için kalp hastaları sıkı giyinerek sokağa çıkmalılar ve kesinlikle soğukta tok karnına yürüyüş yapmamalılar. Soğukta odun ve kömür taşımak, odun kırmak, odun kesmek, kar küremek, rüzgara karşı yürümek ve özellikle kalp bölgesinin soğuk ve rüzgara maruz kalması kalp krizi riskini arttırmaktadır.”