KONYA (İHA) - İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge kapsamında, sokak çocuklarının korunması ve rehabilitasyonu çerçevesinde Konya'da oluşturulan komisyon ilk toplantısını yaptı.
Valilik Toplantı Salonu'ndaki toplantı, Vali Yardımcısı Rıfat Ata'nın başkanlığında, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı'ndan uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantıda öncelikle; sokakta yaşayan, sokakta çalıştırılan, uçucu ve uyuşturucu madde kullanan çocukların tedavi ve rehabilitasyonu ile topluma kazandırılmasına yönelik alınacak ekonomik, sosyal, kültürel ve benzeri tedbirler görüşülerek karara bağlandı.
Vali Yardımcısı Rıfat Ata, toplantıda alınan kararlar hakkında yaptığı açıklamada, sokakta yaşayan çocukların tedavi ve rehabilitasyonu ile topluma kazandırılması yönünde bir toplantı yaptıklarını belirterek, "Bu toplantıda, ilk olarak tren istasyonu ve otogarlarda bulunan polis noktalarında evden kaçan çocukların tespiti yönünde yapılan çalışmalar ile bu çocukların sokak yaşantısına alışmadan ailesine yönlendirilmesine yönelik yapılan işlemlerin istatistiğinin çıkarılmasını ve bir sonraki toplantıda komisyona bilgi verilmesini kararlaştırdık. Sokak çocuklarına uygulanacak idari işlemlerde Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı (SYDV)'nın hizmetlerinden yararlanılacaktır. Bu ihtiyaçların karşılanmasında Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve SYDV birbirleri ile koordineli çalışacaktır. Emniyet Müdürlüğü birimlerince sokak çocuğu olarak tespiti yapılan okul çağındaki çocukların eğitimlerinin devamlılığını sağlamak üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde okul idarecileri, öğretmenleri ve rehber öğretmenleri ile bağlantı kurularak bu çocukların eğitimlerinin devamlılığı sağlanacak ve muhtaç olanların ailelerine bu konuda SYDV aracılığıyla her türlü maddi yardımda bulunulacaktır" dedi.
Kapkaç olayları başta olmak üzere, değişik suçlara karışan sokak çocuklarının suça karışma sebepleri ve bulundukları ortamlarıyla ilgili alan araştırması yapmak üzere Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Sosyal Hizmet Uzmanı veya psikologa ihtiyaç duyulduğunu da kaydeden Ata, "Bu konuda İl Emniyet Müdürlüğü'nce bakanlık nezdinde girişimde bulunulacaktır. Emniyet Müdürlüğü ve belediyeler tarafından, özellikle 18 yaşından küçük çocukların psikolojik ve bedensel gelişimine olumsuz etkisi olabilecek şiddet ve pornografi unsurları içeren veya kumar, madde kullanımı ve benzeri kötü alışkanlıkları özendirici bilgisayar oyunlarının oynatılmaması hususunda internet kafe işleticilerinin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca Emniyet Müdürlüğü tarafından il merkezinde faaliyet gösteren internet kafelere yapılan denetimler hakkında bir sonraki toplantıda komisyona bilgi verilecektir. Okul çevrelerinde ve öğrencilerin toplu olarak bulunabileceği pastane, kafeterya, park, spor tesisleri gibi yerlerde, gençliği kötü alışkanlık ve davranışlara itici faaliyetlerde bulunan şahıslarla ilgili gerekli önleyici tedbirlerin alınmasına yönelik Emniyet Müdürlüğü ve belediye ekiplerince denetimler artırılacaktır. 5272 sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesinde sayılan görev ve sorumluluklar çerçevesinde çocuklara yönelik koruma evlerinin açılması yönünde belediye meclislerinden kararlar çıkartılacaktır. Sokakta yaşayan, dilenen ve sokakta çalışan çocukların aileye dönüşünün sağlanması için, sokakta ihtiyacının karşılanmaması yönünde halkın bilinçlendirilmesine yönelik İl Müftülüğü'nce camilerde vaaz verilecektir" diye konuştu.