BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği'nin (AB) Dış Politikadan Sorumlu Şefi Javier Solana, "Türkiye'nin Kıbrıs'ı tanımak zorunda olduğu" uyarısını tekrarladı. Solana, aksi takdirde, Ankara'nın 'Avrupa Ailesi'nin bir parçası haline gelmesinin çok zor olacağını söyledi.
Solana, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Eğer ailenin bir parçası olmak istiyorsanız, ailenin bütün üyelerini tanımak zorundasınız. Bunu yapmadan ailenin bir parçası olmanız çok zor" dedi.
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen de, Başbakan Erdoğan'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine başlamadan önce, Kıbrıs'ın fiili tanınmasını sağlayacak olan Ankara Anlaşması'nın ek protokolünü imzalamasının kuvvetle muhtemel olduğunu söylemişti. Danimarka Başbakanı, "Türkiye'nin Ankara Anlaşması'nı müzakerelerin başlamasından önce imzalamak konusunda istekli olduğu yönünde açık bir mesaj göndermesi ihtimali var" dedi.
AB, Ankara'nın anlaşmanın ek protokolünü imzalayarak, Kıbrıs'ı tanıma yönünde adımlar atması konusunda beklentileri olduğunu dile getirmişti.
Bu arada, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye'den, kuşkucu Avrupalılar'ı tam üyelik görüşmelerine hazır olduğuna ikna etmek için 'bir adım daha atmasını' istedi. Barroso, 'Türkiye'nin önündeki en önemli zorluk, Türkiye'nin Avrupa yoluna inanan ama buna tam olarak ikna olmamış Avrupa vatandaşlarının kalplerini kazanmaktır' dedi.
Kıbrıs'ın müzakerelere başlanıldığında görüşme masasındaki muhataplardan biri olacağını anımsatan Barroso, Türkiye'nin yanıtlaması gereken sorunun, 'Üyesi olmak istediğiniz kulübün mensuplarının oturduğu masadaki bir üyeyi tanımıyor olmanız ne tür bir mesaj demektir?' olduğunu söyledi. Barroso, AB'nin Türkiye'ye 'Ermeni soykırımı'nı tanıması için baskı yapılıp yapılmayacağını soran bir gazeteciye, "Türkiye'nin önüne yeni engeller çıkarmak gibi bir plan yok. Yeni siyasi koşullar koyamayız. Bunu yapmak adil olmaz" şeklinde yanıt verdi. Ancak Barroso, konunun bir tabu olmadığını, bunun gelecekte tartışılabileceğini sözlerine ekledi.
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de, AB liderlerinin Türkiye'yle 2005 yılında müzakereleri başlatma kararı vereceklerine inandığını açıkladı.