FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun'un Çarşamba ilçesinde yaşayan genç girişimci Ünal Şimşek, çevresindekilerin eleştirilerine karşın üniversite eğitiminin ardından başladığı solucan gübresi üretiminde başarıyı yakaladı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Coğrafi Bilgi Sistemleri Programı mezunu Şimşek, AA muhabirine, üniversite eğitimi ve askerliğin ardından iş arayışına girdiğini, iyi tarım uygulamalarıyla çiftçilik yapmaya karar verdiğini söyledi.
Şimşek, Üç Köprü Mahallesi'nde 40 dönümlük arazisinde tarım yapmayı planladığını belirterek, topraklarını kimyasal kirlilikten uzak tutmak amacıyla solucan gübresi üretimine girdiğini aktardı.
İşe 50 bin solucan alarak başladığına işaret eden Şimşek, "Bu işe geçen yıl aralık ayında başladım. Bugün yaklaşık 2,5 milyon solucanımız var. Ayda 1,5 ton civarında solucan gübresi üretiyoruz. 9 ayda yaklaşık 10 ton gübre ürettik." dedi.
Solucanlardan elde ettikleri gübreyi mısır, fındık, sebze ve meyve ürettikleri arazilerde denediklerini, sonuçların kendilerini mutlu ettiğini anlatan Şimşek, bu gübreyi daha sonra diğer çiftçilere kullandırdıklarını kaydetti.
- "Solucandan para mı kazanılır?" diye eleştirdiler
Şimşek, solucan gübresi üretimine başladığında ailesi ve yakın çevresi tarafından eleştirildiğini anlatarak, şöyle devam etti: "Böyle bir iş olduğunu anlattığımda 'Solucandan iş mi olur? Onunla para mı kazanılır?' diyenler oldu. Söylenenlere aldırış etmedik ve işe girdik. Topraklarımda verimin artması ve gübre satışından gelir elde etmeye başlayınca eleştiriler, yerini takdire bıraktı. Bunları söyleyenlerin çoğu sözlerini geri aldı. 'Çok iyi işmiş.' diyenler oldu. Bizi görüp solucan yetiştiriciliğine başlayan arkadaşlarım ve çiftçiler var."
Organik gübre üretiminin artması ve çiftçilerin bilinçlenmesiyle ülkede tarımın daha iyi yerlere gideceğine inandığını dile getiren Şimşek, "Benim gibi bu işi yapmak isteyen çiftçilere destek oluyoruz. Organik gübre kullanılması yönünde çiftçilerimizi bilgilendiriyor, kimyasal gübrenin kötü yanlarını anlatıyoruz. Hedefim tesisleşerek daha çok solucan üretip gübre üretimini artırmak." ifadesini kullandı.
Şimşek, solucan gübresinin sürdürülebilir olduğuna dikkati çekerek, "Solucan gübresi, hem kimyasal gübrenin etkisini yok ediyor hem de topraklarımızı zenginleştiriyor. Solucan gübresi kullanımıyla ürünlerin verim ve tadında anlaşılabilir derecede fark var. Doğal gübre kullandığımız sürece topraklarınız sürdürülebilir tarıma elverişli hale gelecektir. Gelecek nesillere güzel topraklar bırakacağız." diye konuştu.