HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika: Sahte doktorla ilgili o gerçeği Bakan Koca açıkladı! Maaş aldı mı? "1-2 gün içinde..."

Son dakika haberi: Türkiye Tekirdağ'daki 'sahte doktor' Ayşe Özkiraz'ın hikayesinden çıkan her yeni ayrıntıyla hayretler içinde kalmaya devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan skandalla ilgili açıklama geldi. Bakan Koca, sahte doktorun maaş alıp almadığına ilişkin konuşurken "Hastanede uzman arkadaşa sahte belgelerle sadece gözlemlemek amacıyla kendisine inandırmış olduğu anlaşılıyor" dedi ve 1-2 gün içinde olayın netleşeceğini ifade etti.

Son dakika haberi: Ayşe Özkiraz, Tıpta Uzmanlık Sınavından (TUS) 81 puan aldığını iddia etmiş, beyin cerrahı kisvesi altında ameliyata dahi girmişti. Hayrete düşüren skandalın ardından foyası ortaya çıkan doktor tutuklanmıştı. Son olarak Özkiraz'ın sahtekarlığından annesinin dahi haberinin olmadığı ortaya çıktı. Bu gelişmeler üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da merak edilen bir konuya açıklık getirdi. Bakan Koca, sahte doktorla ilgili "Göreve başlaması ve maaş alması gibi bir durum söz konusu değil. Bize herhangi bir belge, beyanda bulunmuşluğu yok" açıklamasında bulundu. Bakan Koca'nın değindiği diğer konular ise koronavirüs vakalarındaki son durum ve yerli test kitiydi. Koca, Türkiye'de vakaların 3 binlerde olduğu ifade ederken yerli test kitiyle ilgili "Taramalarımızda artık üçlü solunum yolu paneli bakacağız. Yani tek bir kit ile influenza A, influenza B, Covid-19 ve RSV'ye aynı anda bakılacak" diye konuştu.

"KAMUOYUNA DUYURACAĞIZ"

Bakan Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilere açıklama yaptı.

Koca, Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte doktorun görev yaptığı iddiası ile ilgili şöyle konuştu:

"Müfettiş görevlendirdik, biliyorsunuz. Muhtemelen 1-2 gün içinde olay daha net anlaşılmış olacak. Ona göre nasıl bir tedbir almamız gerektiği de netleşecek. Onu da zaten kamuoyuna duyuracağız. Göreve başlaması ve maaş alması gibi bir durum söz konusu değil. Bize herhangi bir belge, beyanda bulunmuşluğu yok. Bu, tamamen hastanede uzman arkadaşa sahte belgelerle sadece gözlemlemek amacıyla kendisine inandırmış olduğu anlaşılıyor. Durum ortaya çıktığında gereken tedbir alınır."

1

"TÜM DİPLOMALARIN NASIL KONTROL EDİLECEĞİ BELLİ, BU DURUM MÜSTAKİL BİR ÖRNEK"

Bakan Koca, görevdeki hekimlerin diplomalarının sorgulanması ihtimaliyle ilgili ise "Ülkemizde sadece hekimler için değil tüm diplomaların nasıl kontrol edileceği bellidir. Biz ayrıca kendi veri tabanımızda da kayıtları tutuyoruz. Güçlü bir bilişim altyapımız var. Bu durum, bizce müstakil bir örnektir. Gereğini yapacağız. Gözlem ve staj amaçlı talepler, il sağlık müdürlükleri aracılığı ile takip edilmelidir. Mevcut uygulamamız da budur. Olayı her boyutu ile değerlendiriyoruz" dedi.

2

"VAKALAR 3 BİNLERDE"

Koronavirüs nedeniyle Çin'de gerçekleştirilen karantina uygulamalarına ilişkin görüşü sorulan Koca, "Çin baştan beri çok katı karantina kuralları uyguluyor. Bu durum, Çin devletinin mücadele yöntemi. Bizde ise durum farklı. Bizde böyle bir durum söz konusu değil. Vakalar, 3 binlerde. Önümüzdeki dönemde de büyük bir artış olacağını düşünmüyorum. Çin'deki gibi bir tedbir alma durumumuz da asla söz konusu olmayacak. Biliyorsunuz, Turkovac aşımızın bilimsel çalışmaları dünya bilim literatürüne girdi. Birçok çalışmamız; saygın, uluslararası dergilerde yayımlandı. Güvenli, etkili ve güvenilir bir aşımız var. Vatandaşlarımızdan risk grubunda olanlar, tereddüt etmeden Turkovac aşımızı olabilir" diye konuştu.

thumbs_b_c_62aae95edb9a7ac634efed90ffe24591

"YERLİ TEST KİTİ ÜRETİLECEK"

Diğer solunum yolu enfeksiyonlarının da arttığını söyleyen Bakan Koca, şunları kaydetti:

"Koronavirüs ile diğer üst solunum yolu enfeksiyonları birbirine karışmış vaziyette. Influenza (grip) ve RSV vakaları daha yoğun görülmekte. Taramalarımızda artık üçlü solunum yolu paneli bakacağız. Yani tek bir kit ile influenza A, influenza B, Covid-19 ve RSV'ye aynı anda bakılacak. Artık bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda Covid mi, RSV mi, influenza A veya B mi, hangisi olduğunu, yerli üretim kitten öğrenebilme ve yaygın kullanma imkanımız olacak. O da muhtemelen 1 ay içinde devreye girmiş, ilgili hastanelerde kullanılıyor olacak. Bu konuda Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'mızı görevlendirdim. Yerli imkanları değerlendirerek ülkemizde yerli multipatojen test kiti üretilecek ve çok kısa sürede yaygın kullanıma geçilecek."

(DHA)

En Çok Aranan Haberler