HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika: Üç yılın ardından kapalı alanlardaki maske zorunluluğu kaldırıldı! Toplu taşımada ise...

Son dakika haberi: Uzun süredir hayatımızda önemli bir yer tutan maskelere veda edildi! 3 yıl süren maske dönemi sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında canlı yayında açıklamalarda bulundu. Kritik toplantıdan sonra kapalı alanlarda maske zorunluluğu kalktı. Toplu taşımada ise vaka sayısı 1000'in altına düşene kadar maskelere devam edilecek. İşte son dakika haberinin detayları...

Son dakika: Üç yılın ardından kapalı alanlardaki maske zorunluluğu kaldırıldı! Toplu taşımada ise...

Son dakika: Koronavirüsle ilgili önemli kararların alınacağı Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Bazı alanlarda devam eden maske zorunluluğunun kaldırılmasının masada olduğu toplantı sonrası, alınan kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Buna göre kapalı alanlarda maske zorunluluğu sona erdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli değerlendirmelerde bulundu.

SON DAKİKA | MASKE ZORUNLULUĞU KALKTI!

Bakan Koca'nın ardından alınan kararları duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle;

"Hastaneden, sağlık çalışanına, aşıya kadar tüm dünyada sıkıntılar yaşandı. Koskoca devletler maske kapma savaşına girdiler. Türkiye tüm bu süreçten alnının akıyla çıkan az sayıdaki ülkelerden biri olmuştur. Sağlık Bakanımızın koordinasyonunda dünyada örnek bir varoluş mücadelesini ortaya koyan bu heyeti ayrıca kutluyorum. Bu süreçte maalesef kayıplarımız da oldu. Merhum Cemil Taşçıoğlu, Burak Dilmener, Feriha Öz gibi hocalarımızı bu mücadelenin sembolleri olarak görüyoruz.

"ÜLKEMİZİ BU SANCILI DÖNEMDEN ÇIKARDIK"

Biz sadece salgın döneminde hastanelerimizle 16 bininin üzerinde yeni yatağı hizmete açtık. Toplumsal ihtiyaçlarının karşılanmasında da herhangi bir zaafiyete müsaade etmedik. Bilim insanlarımızın gayretleri yol göstericimiz olmuştur. Bilim Kurulumuz en büyük desteği vermiştir. DSÖ de bizleri ve çalışmalarımızı takdir etmiştir. Hükümet olarak bilimsel verilerle toplumsal beklentileri en üst seviyede buluşturmaya gayret ettik. Ülkemizi bu sancılı ve sıkıntılı dönemden sağ salim çıkardık.

dasd

"KENDİ AŞISINI ÜRETEN 9 ÜLKEDEN BİRİYİZ"

Vatandaşlarımızı korumak için her yöntemi, aracı en hızlı şekilde ülkemize kazandırdık. Kendi mücadelemizi de kendimiz oluşturduk. Yerli solunum cihazı, aşı ve ilaç gibi bir çok başarıya imza attık. Kendi aşısını üretebilen 9 ülkeden biriyiz. İnsani sorumluluklarımızı da yerine getirdik. Dünya genelinde 160 ülkeye tıbbi yardımda bulunduk. Gelişmiş ülkelerin bencilliği ise tarihin utanç sayfalarına kaydedilmiştir.

11

Son iki yıldır mesaisinin tamamını salgınla mücadeleye ayıran değerli bilim insanlarımıza milletim adına teşekkürlerimi sunuyorum. Sağlık ordumuzun mücadelesini asla unutmayacağız. Tüm kurumlarımızın mensuplarını tebrik ediyorum. Salgının artık kitlesel bir tehdit olmaktan çıkmasıyla birlikte Avrupa'nın çoğu ülkesinde kısıtlamalar kaldırıldı. Ülkemiz de bu aşamaya geldi.

12

Bilim Kurulumuz olağanüstü olmadıkça bundan sonra toplanmayacaktır. Sağlık Bakanlığımız ise çalışmalarını sürdürecektir.

TOPLU TAŞIMADA MASKEYE DEVAM

Kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kalkmıştır. Sadece toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında, maske uygulamasına vakalar 1000'in altına düşene kadar bir müddet daha devam edilecektir.

Bilim Kurulumuzun önerisi, ileri yaşlardaki kişiler ile kronik hastalığı, hastalık şüphesi ve riskli gruplarla teması olanların maske kullanmaya devam etmeleri yönündedir. Yine Bilim Kurulumuz kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın salgına karşı en büyük kozumuz olan aşıların, özellikle hatırlatma dozlarını ihmal etmemelerini de önermektedir. Etkinliği ispatlanmış olan kendi aşımız TURKOVAC hatırlatma dozları konusunda özellikle tavsiye edilmektedir. Bunun için aile sağlığı merkezleri ve kamu hastanelerinde aşı uygulama merkezleri ihtiyaca cevap verecek şekilde faaliyetlerini sürdürecektir.

thumbs_b_c_e91bdb002ccac0372e962159d27a849c

Rabb'imden kendi vatandaşlarımız ile tüm insanlığa sağlıklı, güvenli, huzurlu, müreffeh bir gelecek temenni ediyorum. Bu duygularla Bilim Kurulu üyelerimize teşrifleri için bir kez daha teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Hepinizi, sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Kalın sağlıcakla."

İLK VAKA 11 MART 2020'DE GÖRÜLDÜ

Çin'de ortaya çıkan Kovid-19 virüsünün küresel salgına dönüşmesinin ardından Türkiye'de ilk vaka, 11 Mart 2020'de görüldü. Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 aynı zamanda Kovid-19'un Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "küresel pandemi" ilan edildiği gün oldu.

thumbs_b_c_7588639e01803faa29b4961cdde7409d

Türkiye'de Kovid-19 kaynaklı ilk ölüm ise 17 Mart 2020'de yaşandı.

Salgınla geçen 2 yılı aşkın sürede dünyadaki birçok ülke gibi Türkiye'de de virüsün yayılmasını önleyebilmek için uçuşların durdurulması, sokağa çıkma kısıtlaması, uzaktan eğitime geçilmesi, kafe ve restoran gibi yerlerin geçici süreyle kapatılması, kamuya açık etkinliklerin iptal edilmesi gibi çeşitli önlemler devreye alındı.

Salgın günlük hayat alışkanlıklarını da değiştirdi. Bu süreçte kapalı ve açık alanların tamamında maske takmak, AVM'ler ile kurum ve kuruluşlara girişte HES kodu göstermek ve ateş ölçümü yaptırmak zorunlu hale geldi. Yurt dışına seyahat edecekler veya hastalık belirtisi olanlar için PCR testi uygulaması başlatıldı.

İLK KAPANMA NİSAN 2020'DE YAŞANDI

Türkiye'de ilk sokağa çıkma kısıtlaması ise 10-12 Nisan 2020'de 30 büyükşehir ile akciğer rahatsızlıklarının sık görüldüğü Zonguldak'ta uygulandı.

thumbs_b_c_1c6e17c1051e86c7b5630742c9eed7d2

Ülke çapında sokağa çıkma kısıtlamaları, 2020'de ve 2021'de vaka sayılarının zirve yaptığı dönemlerde tekrarlandı.

2 Mart 2021'de "kontrollü normalleşme" süreci başlatılan Türkiye'de illerdeki risk durumlarına göre sokağa çıkma kısıtlamaları, yeme-içme yerlerinin hangi şartlarda hizmet verebileceği ve hangi kademelerdeki öğrencilerin hangi şartlarda yüz yüze eğitime başlayacağı belirlendi.

Salgın süresince en fazla vefatın yaşandığı gün, 394 kişinin hayatını kaybettiği 30 Nisan 2021 oldu. Vaka sayılarındaki bu artış üzerine Kovid-19 tedbirleri kapsamında 29 Nisan ile 17 Mayıs 2021 arasında kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını içeren "tam kapanma" dönemi uygulandı.

Türkiye, 1 Temmuz 2021'den itibaren normal hayata dönüşü sağlayacak yeni döneme geçti. Bu çerçevede belli saat ve günlerde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırıldı, kafe ve restoranlar yeniden hizmet vermeye başladı.

Uzaktan eğitim sürecinin ardından öğrenciler, 6 Eylül 2021'de tüm kademelerde haftada 5 gün ve yüz yüze eğitime geri döndü.

Devlet, Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla bu süreçlerde esnaf ve sanatkarlar ile dezavantajlı vatandaşlara yönelik birçok sosyal destek programını devreye aldı.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE AŞILAR DEVREYE GİRDİ

Tüm bu süreçte en önemli gelişme, 2021'de Kovid-19'la mücadelede aşıların devreye girmesi oldu. Türkiye'de 14 Ocak 2021'de sağlık çalışanlarıyla başlayarak 65 yaş üstüyle devam eden aşılama programına hızla yeni yaş ve meslek grupları eklendi. 2 Nisan'dan itibaren BioNTech aşılarının da uygulanmasına başlandı.

thumbs_b_c_c74936065c252eb7f1e93eb823b99d54

25 Haziran 2021 itibarıyla 18 yaş ve üzerindekiler, randevularını alarak Kovid-19 aşılarını olmaya başladı.

Bugüne kadar 18 yaş ve üstü nüfusta 147 milyon dozdan fazla aşı yapıldı.

Türkiye, salgınla mücadelede Kovid-19 aşısı üreten 9 ülkeden biri oldu. TÜSEB ve Erciyes Üniversitesince geliştirilen inaktif Kovid-19 aşısı TURKOVAC, 22 Aralık 2021'de acil kullanım onayını aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şanlıurfa'daki aşı üretim tesisinden yapılan programda TURKOVAC'ın seri üretimine başlandığını bildirdi.

TURKOVAC'ın ülke genelindeki şehir hastanelerinde uygulanması ise 30 Aralık 2021'de başladı. 81 ildeki şehir hastanelerinin yanı sıra eğitim ve araştırma hastaneleri de 8 Şubat itibarıyla sürece dahil oldu.

Ayrıca ABD ve Avrupa'daki bazı ülkelerde Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan Molnupiravir ilacı, şubatta Türkiye'de de tedavi rehberine alındı.

EN YÜKSEK GÜNLÜK VAKA, 4 ŞUBAT'TA GÖRÜLDÜ

Aşılamanın da olumlu etkisiyle birlikte 2022'de Kovid-19'un küresel bir tehdit olmaktan çıkmaya başladığı, tedbirlerin peyderpey kaldırıldığı yeni bir sürece adım atıldı.

thumbs_b_c_ac74c27174700f76e9514ba5a13ca5ab

Şubat ayının ilk haftasında zirve noktasına ulaşan vaka sayıları, bu tarihten itibaren tekrar azalmaya başladı. Salgının başından beri en yüksek günlük vaka sayısı 111 bin 157 ile 4 Şubat'ta görüldü.

Ancak aynı ay içinde günlük vaka sayısı 49 bin 792'ye, martta ise 11 bin 194'e kadar düştü.

Nisan ayının ilk gününde 13 bin 367 Kovid-19 vakası ve 45 vefat görülürken, bu sayı ay içinde kademeli olarak azaldı. 25 Nisan 2022'deki vaka sayısı 2 bin 604, vefat sayısı ise 15 oldu.

MASKE KULLANIM ZORUNLULUĞU BİTTİ

Türkiye'de 2020'de salgınla birlikte zorunlu hale getirilen maske takma zorunluluğu, 2 Mart 2022 itibarıyla açık havada kaldırıldı, kapalı ortamlarda ise havalandırma ve mesafe kuralına göre uygulanmaya başladı.

thumbs_b_c_0199d0ab455f50f7448751f632a324b0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu tarihte Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada ayrıca, kurum ve kuruluşlara girişteki HES kodu uygulamasına, hastalık belirtisi olmayanlardan PCR testi istenmesine ve okullarda iki vakanın görüldüğü sınıfların kapatılmasına da son verildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte yaptığı açıklamada, kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğunun tümüyle kaldırıldığını belirtti.

Halihazırda maske kullanımı, vaka sayısı 1000'in altına düşene kadar, sadece toplu ulaşım araçları ile sağlık kuruluşlarında devam edecek.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler