HABER

Son ÖSS için geri sayıma geçildi

ANKARA (A.A) - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl son kez gerçekleştirilecek Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sorularının, geçen yıl ile aynı zorluk düzeyinde olduğunu belirterek, "Bazı sorular adaylara zor gelirse bundan kesinlikle endişe duymasınlar. Zor sorular da olmak zorunda" dedi.

ÖSS, 14 Haziran Pazar günü Türkiye'de ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda gerçekleştirilecek. Sınavda 207 bin 857 kişi (bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, hizmetli, nakil kuryesi, denetmen) görev yapacak. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve 3 saat 15 dakika sürecek. Sınavla ilgili hazırlıkların, sınav evrakının sınav merkezlerine nakledilmesiyle sona ereceğini anlatan Yarımağan,sınava girecek adaylara şu öneri ve uyarılarda bulundu:

* Sınav günü ulaşım güçlüğü yaşamamak için özellikle büyük şehirlerde, sınava girecekleri binayı sınavdan önce mutlaka görmeliler. Sınav, 09.30'da başlayacak. Adayların en geç 08.30'da sınava girecekleri yerde olmaları gerekiyor.
* Kurallarımız arasında emanet yok. O yüzden cep telefonu ile binaya kesinlikle girilmeyecek. Bir adayın üzerinde, bina içinde, kapalı bile olsa cep telefonu bulunduğu tespit edilirse adayın sınavı geçersiz sayılıyor.
* Sınava, "başı açık şekilde girme kuralı" bulunuyor. Bunu hatırlatırım.
* Adaylar sakin olmalı. Bu, önemli bir sınav ama sonunda bir sınav. Sınav başladıktan sonra kendilerini çevreden soyutlayarak tamamen sorulara vermeleri, heyecanlanmamaları, planlı çalışmaları, cevap kağıtlarını önlerinde tutmaları, cevap kağıtlarına soru kitap türünü yazıp yazmadıklarını kontrol etmeleri önemli.
* Adaylar kopya olaylarına duyarlı olsunlar. Salon görevlileri, bu tür olayları saptadıklarında bize rapor ediyor. ÖSYM olarak biz de gereğini yapıyoruz. Yine, salonda hiçbir şey tespit edilmese bile merkeze geldikten sonra bilgisayar ortamında aynı salonda sınava giren tüm adayların tüm cevapları birbirleriyle karşılaştırılıyor ve benzerlikler tespit edildiğinde kopya işlemi yapılıyor. Onun için adaylara cevap kağıtlarını önlerinde tutmalarını öneriyorum.
* Adaylara, yanlarında su götürmelerini öneriyorum. Bunun dışında yiyecek götürmelerini önermiyorum. Sınava girmeden önce ihtiyaçlarını gidermelerinde de yarar var. Sınav sırasında tuvalete gitme ihtiyacı veya sağlık sorunları olursa görevlilerimiz kendilerine yardımcı olacak.
* Sınav kitapçığında her biri 30'ar sorudan oluşan 8 adet test bulunacak ve toplam 240 soru yöneltilecek. Adaylar, bu soruların tamamını yanıtlamak zorunda değil.
* Meslek yüksekokulları ve bazı lisans programları ile Açıköğretim Fakültesine gitmek isteyenlerin 145 baraj puanını aşmaları gerekiyor. Bunun için, sınavın birinci aşamasında bulunan 120 sorudan yüzde 15'ini yapmaları yeterli. Yani her testte 30 soru var, her testten 5'er soru çözen bir aday 145 puan elde edebiliyor. Bir testten daha çok, diğer testten daha az çözenler de 145 puan alabilir. Ama 145 sadece bir baraj puanını geçmek anlamına geliyor. Birçok programa girmek için 145'in çok üstünde puana ihtiyaç var.
* Lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylar için gerekli baraj puanı 165. Bu puanı elde etmek için, sınavın birinci aşamasındaki 120 soruya ek olarak 60 soru daha yanıtlamaları gerekiyor. Tüm testlerden eşit sayıda olacağını var sayarsak, soruların yüzde 25'ini çözmek gerekiyor. Yani 6 testten 8'er soru yanıtlanırsa, 50 civarında soru çözen aday bu puanı elde ediyor. Burada da tabii 165'i elde etmek sadece barajı geçmek anlamına geliyor. Birçok programa yerleşebilmek için bunun çok üstünde puan gerekiyor.
* Puanlar hesaplanırken, her soru aynı ağırlıkta. Bu konuda bir yanlış bilgi varsa düzeltelim. Zor sorunun getirisi daha fazla, kolay sorunun daha az değil. Aynı testteki soruların ağırlıkları, getirileri hepsi aynı.
* Testler arasında da farklılık var tabii. Bir kere testlerin ağırlıkları birbirinden farklı. Örneğin Sayısal-2 testinin puanı hesaplanırken Matematik-2 ve Matematik-1 testleri en fazla getirisi olan testler, bunların ağırlıkları fazla. Ondan sonra Fen-1 ve Fen-2 testleri, sonra Türkçe, sonra Sosyal Bilimler testi geliyor. Yani hangi puan türü amaçlanıyorsa, o puan türü için belli testlerin ağırlıkları diğer testlerden daha fazla. Ama aynı testin içindeki tüm sorular değerlendirilirken eşit değerde.
* Sınav kağıtları en geç çarşamba gününden itibaren değerlendirilmeye başlanacak. Sınav sonuçlarını geçen yıllara yakın bir tarihte açıklayabileceğimizi tahmin ediyorum. Yaklaşık 1 ay sonra temmuzun ortalarında sonuçları açıklarız.

En Çok Aranan Haberler