HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soru ve yanıtlarıyla 'kök hücre nakli'

Başta kanser, diyabet, parkinson olmak üzere günümüzde tedavisinde güçlükler yaşanan birçok hastalığa karşı kök hücre transplantasyonun gelecekte en uygun tedavi yöntemi olacağı öngörülüyor.

Soru ve yanıtlarıyla 'kök hücre nakli'

Kök hücre nakli, geleneksel yöntemlerle tedavi edilemeyen çeşitli hastalıkların tedavisi için kandan, kordon kanından, kemik iliğinden veya embriyodan elde edilen hücrelerin kullanımını içeriyor. Günümüzde kan kanserleri, lenf kanserleri, bazı çocukluk kanserleri ve kalıtsal kan hastalıkları yanında kalp krizi sonrası ölü kalp dokusunun onarımı için kök hücre tedavisi yapılıyor. Üstelik kök hücrelerin gelecek yıllarda bugün için tedavisi zor olan birçok kronik hastalıkta kullanılabilmesi yönünde araştırmalar sürdürülüyor.

"Acıbadem-Harvard Tıp Günleri 5" kapsamında gerçekleştirilen "Hücre Tedavilerinin Bugünü ve Geleceği" konulu toplantıda Harvard Tıp Fakültesi Kök Hücre Enstitüsü Müdürü Dr. David T. Scadden ve Acıbadem Genetik Tanı ve Hücre Tedavileri Araştırma-Uygulama Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ender Altıok konuyla ilgili son araştırma sonuçlarını özetleyerek hastalardan gelen sorulara yanıtlar verdiler.

Embriyonik Kök Hücreler

Kordon kanı ve kemik iliğinden elde edilen kök hücreler ile tedavi edilebilen hastalıkların sayısı artmaya devam ediyor. Bilim adamları bu çalışmaların yanı sıra embriyonik kök hücre tedavileri konusunda da çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Bu kök hücreler her türlü dokuya dönüşme kapasitesine sahip oldukları için beyin hastalıkları, felç, diyabet, karaciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, parkinson gibi bugüne kadar tedavisi bulunamayan hastalıkların tedavisinde büyük umut vaat ediyorlar. Ancak embriyonik kök hücre tedavileriyle ilgili sorunlar da mevcut. Dr. David T. Scadden konuyla ilgili şunları söylüyor: "Embriyo kök hücre kullanımında sorunlar var. Her tür hücre tipine dönüşebildikleri için organizasyon bozulduğunda tümörlere de dönüşebiliyor. Bu hücreleri kullanan tedavilerin başlaması 5 yıldan fazla alabilir" Doç. Dr. Altıok ise bir başka noktaya dikkat çekerek şöyle diyor: "Embriyoların insan kopyalanması amacıyla kullanılma endişesi bu hücrelerin tedavi için araştırılmalarının kısıtlanmasına yol açıyor… İnsanın kendi vücudunda büyük potansiyele sahip olan kök hücreler de mevcut. Bu hücrelerin tanımlanması ve farklılaştırılması hakkında temel bilgilerimiz arttıkça kök hücre tedavi uygulamalarındaki seçeneklerimiz de çoğalacak ."

Soru ve yanıtlar kök hücre tedavisinin geleceği

Her ne kadar umut verici gelişmeler olsa da kök hücre ile ilgili birçok çalışma henüz deney aşamasında. Dr. David T. Scadden ve Doç. Dr. Ender Altıok kök hücre tedavisinin geleceğiyle ilgili sorulara şu yanıtları verdiler:

1. Kök hücre nakli ile diyabet tedavisi mümkün olabilecek mi?

TİP1 Diyabet konusunda araştırmalar yapılıyor. Farelerde insülin üretilmesi sağlanabiliyor ancak insanlarda yeterli araştırmalar henüz yapılmadı. Embriyo kök hücrelerinin insanda bu alanda kullanılacağını düşünülüyor. Fakat en erken bundan 5 yıl sonra yapılabileceği tahmin ediliyor.

2. Spastisite hastalığında kök hücre tedavisi kullanılabilir mi?

Beyin hasarı yapan hastalıklarda kök hücre araştırmaları oldukça yoğun ancak sonuçlanmış insan çalışmaları henüz yok. Spastisite en çok çalışılan konulardan bir tanesi.

3. Hipertansiyon, obezite gibi hastalıklar kök hücre ile tedavi edilebilecek mi?

Bu rahatsızlıklar sistemik ve tedavisi mevcut olan hastalıklardır. Bu nedenle kök hücre ile tedavileri zordur. Kök hücre tedavisinin gelecekte Tip 1 şeker hastalığında, parkinsonda kullanılması söz konusudur.

4. Meme kanseri kök hücre ile tedavi edilebilir mi?

Kanser, kök hücre araştırmalarının farklılık yaratacağı bir alan. Meme kanserinin kanser kök hücrelerinden oluştuğu anlaşıldı ve bu yolla tedavisine gidildi. Bu sayede yeni ilaçlar geliştirilebilecek ve yeni kanser tedavileri alanında kullanılabilecek.

5. Omurilik felci tedavisinde kök hücre kullanılıyor mu?

Omurilik felci ile ilgili şuan için hayvanlarda umut verici çalışmalar yapılmakla birlikte birçok çalışma henüz deney aşamasındadır. Omurilik felcinin insanda kök hücre ile tedavi edildiği ise bilimsel olarak henüz kanıtlanmamıştır. Ancak hayvanlarda umut verici çalışmalar yayınlanmıştır.

6. Kök hücre tedavileri her geçen gün duyuldukça henüz tedavisi olmayan bir çok hasta umutlanıyor ve arayış içine giriyor. Ne tavsiye edersiniz?

Belli bir hastalığa sahip iki kişi için tedavi seçenekleri farklı olabilir. Birisinde kök hücre nakli gerekirken diğerinde ilaç tedavisi daha uygun olabilir. Bu nedenle kök hücrelerle ilgili veya herhangi bir yeni tedaviyle ilgili en iyi bilgi, hastanın kendi doktorundan alınmalıdır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler