Ankara - Analasa Mahkemesinin iptal kararın ardından yürürlüğü ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Tasarının gerekçesinde, Türkiye'nin şu anda genç bir nüfus yapısına sahip olmasına karşın, geleceğe ilişkin projeksiyonların, nüfusun hızla yaşlanacağını ortaya koyduğu belirtilerek, sosyal güvenlik sisteminde acil ve kapsamlı bir reformun zorunlu hale geldiği vurgulandı.
Sosyal güvenlik sistemiyle ilgili reformun üç aşamalı olarak planlandığına işaret edilen gerekçede, "Bunlardan ilki, sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında birleştirilmesi, ikincisi sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası hükümlerinin tek bir kanunla bir araya getirilmesiyle norm ve standart birliğinin sağlanması, üçüncüsü de primsiz ödemeler sisteminin sosyal sigorta sisteminden ayıklanması ve tek elden yürütülmesidir" denildi.
Reformun ilk aşamasının hayata geçirilerek mevcut sosyal güvenlik kuruluşlarının "Sosyal Güvenlik Kurumu" çatısı altında birleştirildiği, ikinci aşaması olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasının bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesince iptal edildiği ve yürürlüğünü durdurma kararı verildiği kaydedilerek, bu
nedenle yasanın yürürlüğünün iki kez ertelendiği hatırlatıldı. Anayasa Mahkemesinin gerekçeleri dikkate alınarak yasada değişikliğe gidildiği ifade edildi.