"Ayetullah Tenasüli" ya da günümüz Türkçesiyle "Ayetullah Cinsel Organ" kullanıcı adlı biri, Twitter ve Facebook'ta açtığı Farsça parodi hesaplarında İran siyaset sahnesindeki imamlar ve mollaları alaya alıyor.
BBC bu karakterin arkasındaki kişiyle temasa geçip amacını ve nelerle karşılaştığını sordu.
"Tenasüli"nin Facebook'ta 20 bin beğeneni, Twitter'da 7 bin takipçisi var.
Çok büyük sayılar değil belki ama İran için kayda değer bir ilgi, çünkü bu tür açık ve iğneleyici bir hicvi beğendiğini açıkça belli etmek çoğu İranlı için kolay değil.
Yarattığı "Ayetullah Tenasüli" karakteri her türlü farkındalıktan uzak, gülünç, iki yüzlü ve muhafazakar bir din adamını canlandırıyor. İşte attığı mesajlardan bazıları:
"Kendi uyguladığımız şiddet hariç her türlü şiddeti kınıyoruz.""Fransa'da bizdeki gibi İslami demokrasi olsaydı o karikatürcüler katledilmezdi, çünkü zaten 10 yıl önce idam edilmiş olurlardı.""İslam kadın haklarına değer verir, özellikle de erkek çocuk doğuran kadınlarınkine.""Tenasüli" sosyal medya ortamında, mesajlarındaki mizaha karşı çıkan hükümet yanlılarıyla ve sıradan bir çok İranlı ile tartışmalara girdiğini söylüyor.
Anlaşılır sebeplerle gerçek kimliğini, İran'dan mı yoksa ülke dışından mı yazdığını açıklamıyor; dolayısıyla kimliğini tespit etmemiz mümkün değil.
Ama 30'lu yaşlarda, çalışan biri olduğunu söylüyor.
BBC'nin soruları ve verdiği cevaplardan bazıları ise şöyle:
Bu karakteri nasıl yarattınız?
İran'da erkek çocuklar liseyi ya da koleji bitirir bitirmez zorunlu askerliğe gider ve esasen bir eğitim görmezsiniz, sadece sürekli meşgul etmeye çalışırlar. Size sürekli ne iş uyduracaklarını da bilemediklerinden molları çağırırlar konuşma yapsın diye. Her gün askerler iki saatlerini falan camide oturup konuşma dinleyerek geçirir. Bir tür beyin yıkama işlemi. Batı, internet, uydular vesaire hakkında söyledikleri her şey o kadar absürddür ki gülersiniz. Bunu komediye çevirmek çok kolaydır. İşte ben de askerde izinlerim sırasında bunu yaptım. Bu karakteri yarattım. İnsanlar bana gelir, "Hadi bize bir vaaz ver" derlerdi, ben de molla taklidi yapardım. Yarattığım karakter çok sevildi. O zaman bunu sosyal medyaya taşımayı düşündüm."
Avatarınızın tek gözlü bir molla olmasının anlamı ne?
Evet, bu imaj aslında 1906 devriminden gerçek bir Ayetullah'ın, ama üzerine iki değil tek göz yerleştirmemin sebebi, her şeyi kendi merkezli görmesinden. Her şeyi biliyor ve bildiği her şey doğru ve asla sorgulanamaz.
Yakınlarda attığınız başarılı bir tweetiniz?
Mesela, 1979 İslam Devrimi ile ilgili bir tweet attım. "1979'da halk layığını buldu" dedim. İki manası vardı. Öncelikle, insanların bu devrim için mücadele ettiğini ve kazandığını söylüyordu ama aynı zamanda bunun bir cezaya dönüştüğünü de. İnsanlar bunu çok sevdiler ve 17 kere RT'lendi. 17 İran için çok büyük bir sayı. İnsanlar korkuyor.
Takipçileriniz çoğunlukla İran'da mı yaşıyor?
Bazıları İran'da, bazıları değil. İki yıldır sosyal medyada ne olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Başlangıçta insanlar birbirine güvendi ve Twitter'da dostluklar kurdular, gruplar yaratmaya başladılar, çeteler gibi bir nevi. Fakat bir süre sonra hükümet bu gruplara sızmayı başardı. İşte o aşamada sosyal medya tehlikeli bir yer olmaya başladı ve ben de hayal ürünü bir karakter ile girmeye karar verdim. Genellikle insanlara cevap vermiyor ve doğrudan mesaj (DM) yazmıyorum. Güvenli görmediğim, yorumlarını beğenmediğim herkesi blokluyorum. Böyle daha güvenli olduğunu düşünüyorum.
Dini liderleri ve hükümeti eleştiriyorsunuz, korkmuyor musunuz?
Korkuyorum. Herkes korkuyor.
Bazı tweetlerinizin genel olarak Müslümanları kızdırmasından çekinmiyor musunuz?
Amacım o zaten. Kızmalarını istiyorum. Bir şeyin acısını çıkarmak için falan değil, düşünmelerini istediğim için.
Nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Kendimi methetmek istemem ama çok sayıda, çılgınca çok sayıda olumlu tepki alıyorum. Mesela Facebook'tan her gün beş, altı ya da daha çok mesaj geliyor. 60-70 yaşlarında insanlardan, İran'dan uzakta yaşayanlardan mesajlar geliyor. "Yaptığın işi çok beğeniyoruz" diyorlar. Benim gibi düşünen çok insan olduğunu anladım.
Olumsuz tepkiler? Tehdit de alıyor musunuz?
Evet, bilhassa da Facebook'tan. Bir çok e-posta bağlantısı geliyor. Bir çoğu önce temas kuruyor ve "Çok iyi bir şey yapıyorsun, birlikte çalışalım, adresini versene" falan diyorlar. "Hayır" diyorum, bunu yapmayacağımı söylüyorum. Sonra para teklif edenler oldu, "Sayfamı satmıyorum" dedim. Bunu taciz izlemeye başladı. "Seni bulacağız, öldüreceğiz" gibi çok tehditkar mesajlar geldi. Korkutmak istiyorlar. "Senin, annenin yerini biliyoruz. Annen, kız kardeşin orospu senin. Onları bulup tecavüz edeceğiz" diyorlar. Ama korkutmak için yalan söylediklerini biliyorum.
Bir gün gerçek kimliğinizi açıklayabileceğinizi düşünüyor musunuz?
Samimi olarak istiyorum bunu. Meşhur olmak için yapmıyorum bunları. Başka bir yerde mizah yazıları yazsam hiç olmazsa yazar olarak para kazanırdım. Evet, bir gün herkesin kendisi olarak, olmak istediği kişi olarak ortaya çıkıp, istediğini söyleyebileceğini umuyorum.