Fransa Anayasa Konseyi, 'Osmanlı yönetiminin son döneminde Ermenilere yapılanların soykırım olduğunu inkar etmeyi suç sayan' yasanın Anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.
Mahkeme, AFP'nin haberine göre yasanın ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine" dikkat çekti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "bunun emsal teşkil edecek bir karar ve tarihin siyasallaşmaması anlamında da önemli bir adım olduğunu" söyledi.
"1915 olaylarının soykırım olduğunu inkâr etmeyi" cezalandıran Fransız yasası Anayasa'ya uygunluğunun incelenmesi amacıyla resmen başvuruda bulunulması üzerine Ocak ayı sonunda askıya alınmıştı.
Ankara'nın memnuniyetle karşıladığı gelişme, Fransız Meclisi'nin alt kanadı ile Senato'dan yasaya karşı çıkan milletvekilleri ve senatörlerin, inkâr yasasının yeniden incelenmesi için Anayasa Konseyi'ne resmen başvurmasıyla yaşanmıştı.
Her iki grup da, Anayasa Konseyi'nin yasanın Anayasa'ya uygunluğunu incelemesi için gereken asgari 60'ar imzadan fazlasını topladıklarını açıklamıştı.
Türkiye, "soykırımı inkâr yasası"nın Fransız Meclisi'nin alt kanadından sonra Senato'dan da geçmesi ardından çok sert tepki göstermiş, çeşitli yaptırımlara gidileceği işaretini vermişti.
Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamalarda ise Ankara'nın tehditleri bir kenarda bırakılarak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yasayı imzalayarak yürürlüğe sokacağı duyurulmuştu.
Fransız Haber Ajansı AFP ise, konuyla ilgili haberinde, 2010 yılında Fransa ile Türkiye arasındaki ticaretin 12 milyar euro çapında olduğunu ve birkaç yüz Fransız şirketinin Türkiye'de iş yaptığını hatırlatmıştı.
Yasayla 'Ermeni soykırımının' varlığını inkâr etmek suç haline gelirken inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanması öngörülüyordu.
Fransa parlamentosu, 2001'de de ''Fransa, 1915'deki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.