HABER

Sporda şiddet önleniyor

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda, sporda şiddetin önlenmesini öngören yasa tasarısı Cumhuriyet Halk Partisi'nin de (CHP) desteğiyle kanunlaştı. Kanunla, Futbol Federasyonu'nun, futbol müsabaka ve çalışmalarında kulüpler ve kişilerce disiplin ve sportmenliğe aykırı davrananlara verebileceği ceza miktarının üst sınırı 500 milyar olarak kararlaştırıldı. Ayrıca müsabakalarda genel güvenlik kuvvetlerinin yanı sıra görev alacak özel güvenlik teşkilatı personeline de silah taşıma yasağı getiriliyor.
TBMM Genel Kurulu'nda, alınan fazla mesai kararı doğrultusunda bugün spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair yasa tasarısı ele alındı. CHP'nin de destek verdiği tasarı kısa sürede yasalaştırıldı.

Tasarının Genel Kurul'daki müzakereleri sırasında bazı değişiklikler de yapıldı. AK Parti Grubu'nun verdiği önergelerle bazı teknik değişiklikler yapılırken, bazı para cezaları da artırıldı. Bazı teknik düzenlemelerde ise uluslararası spor kuruluşlarına uyum sağlandı.

Tasarının yasalaşmasının ardından bir teşekkür konuşması yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, tasarının yasalaşmasının, TBMM olarak sporun güzelliğine sahip çıkıldığı ve sporu çirkinleştirmeye karşı olunduğu yönünde bir mesaj niteliği taşıdığını belirtti. "Bu mesajın spor camiası tarafından alınacağını ve hepimizi üzen o görüntülere tanık olmayacağımızı tahmin ediyorum" diyen Şahin, eğitimin de bu konuda çok önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Şahin, CHP'ye de, verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

YASAYLA NELER GETİRİLİYOR?

Yasayla, spor müsabakalarının yapıldığı alanlar ile bunların çevresinde, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında şiddetli rekabet ve bunun doğurduğu fanatizm sonucu patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı, kesici veya delici maddelerin kullanılmasının, şiddet ve düzensizliğin, kişilik haklarına, ailevi veya manevi değerlere yönelik hakaret, sövme ve aşağılayıcı sloganların yer aldığı sporun ruhuna uymayan kötü tezahüratların önlenmesiyle, huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığı ve kamu düzeninin sağlanmasına yönelik olarak alınacak önlemler ve uygulanacak yaptırımlar düzenleniyor. Buna göre yasayla şunlar getiriliyor:

"Alınacak önlemler İl Spor Güvenlik Kurulu tarafından saptanacak, taraftar derneklerinin yanı sıra soruşturma sonucu belirlenecek 'taraftar temsilcilerinin' etkin katılımı sağlanacak.

Seyirci ile müsabakanın yapıldığı yer arasına tel, duvar, bariyer gibi fiziki engellerin konulabilecek.

Spor kulüpleri müsabaka ve saha güvenliğinin sağlanmasına yetecek sayı ve nitelikte kendi bünyelerinde özel güvenlik teşkilatı kurmaya yetkili olacak. Kulüpler bu

hizmeti dışarıdan da satın alabilecek.

Spor alanlarının çevresinde, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amirin izni ile genel güvenlik görevlilerince veya onların nezaretinde özel güvenlik teşkilatları üst araması yapılacak.

Fanatizmin önlenmesi, faillerin saptanması, eylemlerin kanıtlandırılması, verilen cezaların takibi ve bu yasaya aykırı eylem ve davranışların engellenmesi amacıyla bilgi bankası oluşturulacak.

Taraftar dernekleri, taraftarların spor ahlakı ve ilkelerine uygun biçimde sportif faaliyetleri izlemelerini sağlamaya yönelik eğitici faaliyetlerde bulunacak.

Taraftar temsilcileri, sorumlu bulundukları seyir alanında olabilecek her türlü olay ve olumsuz davranışın önlenmesi için güvenlik güçlerine yardımcı olacak.

Müsabakanın yapıldığı spor alanına verilen zararlar, zarara yol açan taraftarın mensubu olduğu kulüpten tazmin edilecek.

Müsabakanın yapılacağı yer ve çevresinde yasak maddelerin taşınması ve satılmasının yanı sıra, sporcularla, hakem ve görevlileri aşağılayıcı tahrik ve taciz edici nitelikte hakaret ve sövme yapılamayacak, slogan atılıp, çirkin tezahüratta bulunulamayacak.

AĞIR CEZALAR

Kesici, delici ve yanıcı-yakıcı vb. maddeleri içeriye sokanlar 4 ay seyirden men ve 750 milyon lira idari para cezasına çarptırılacak. Bunu tekrarlayanlara 8 ay süreyle men ve 2.5 milyar para cezası verilecek. Bu maddeleri kullananlara, tekrarlamalarına bağlı olarak 6 ay ile 1 yıl arasında seyirden men ve 1-3 milyar arası para cezası verilecek. Yasaklı olduğu halde 2. kez spor müsabakalarına girdiği saptananlara sulh ceza mahkemesince 1 ay ile 1 yıl arası hapis cezası verilecek.

Haklarında idari makamlar veya yargı merciince müsabakalara giriş yasağı getirilenler, müsabakaların başlamasından 2 saat önce, bulunduğu yerin karakoluna giderek emniyet yetkililerine görünmek zorunda olmasının yanı sıra bunu yapmayanlara ise 3-6 ay hapis cezası verileceği hükmü tasarıdan çıkarıldı.

Müsabakalarda her ne suretle olursa olsun toplu veya organize biçimde rayiç bedelin altında veya üstünde, müsabaka biletinin temini, dağıtımı, yazılı bedelin üstünde satılması ve kapasitenin üstünde seyirci alınması veya biletsiz seyirci alınması yasak.

Bu biletleri satan, aracılık edenlere 6 ay-1 yıl arası hapis ve her bilet için 250 milyon ağır para cezası verilecek. Suçun tekrarı halinde hapis cezası 1-3 yıla, para cezası ise her bir bilet için bir milyar liraya kadar yükseltilecek.

Kapasiteden daha fazla bilet satılması veya yazılı olan fiyatın üzerinde bilet satışı yapan kulüplere ise 100 milyar lira idari para cezası verilmesi hükmü tasarıdan çıkartılırken, yerine 'bu müsabakaya isabet eden kombine bilet satışları da dahil olmak üzere' toplam seyirci hasılatının yüzde 25i oranında idari para cezası getirildi. Bu nedenle oluşan izdiham ölüme, ağır yaralanmaya, ağır hasara yol açarsa, kulübe verilecek ceza miktarını 250 milyar olarak belirleyen hüküm de değiştirilerek, benzeri şekilde seyirci hasılatının yüzde 50si olarak saptandı.

Spor kulübü yöneticileri, personeli, sporcuları, taraftar dernekleri, temsilcileri medyaya, hakemleri, rakipleri veya taraftarlarını tahrik edici, aşağılayıcı açıklamalarda bulunamayacak.

Buna aykırı beyanat verenler hakkında federasyon kurallarına göre verilecek disiplin cezasınnşarıdan da satın alabilecek.

Spor alanlarının ın dışında ilk seferde 3-6 ay kadar, tekrarı halinde ise 6 ay-1 yıl süreyle spor müsabakalarını seyirden men cezası verilecek. Ayrıca ilk seferde 3 milyar, 2.'sinde ise 6 milyar idari para cezası verilecek. Dernek yöneticilerinin ilişiklerine son verilmeyecek, ancak Dernekler Yasası uyarınca işlem yapılacak.

Müsabakaları canlı olarak yayınlayan basın kuruluşları ile diğer kuruluşlar, yasaya aykırı afiş, pankart, söz, fiil ve davranışları yayınlayamayacak. Basın-yayın organları, söz yazı ve davranışlarıyla kulüp, taraftar ve spor adamlarını şiddete, kulüpler arası husumete ve suça teşvik edici eylem ve davranışlarda bulunamayacak, eleştiri amacı dışında aşağılayıcı yorum ve/veya haber yayınlayamayacak.

Yayın yasağına aykırı davrananlara sulh ceza hakimince, tüzel kişilere program başına 10 milyar, gerçek kişilere de 50 milyar lira ceza verilmesi hükmü getiriliyor.

Seyircilerin alınmasından önce ve tahliyelerinden önce müsabaka alanına görevliler dışında kimse giremeyecek. Komisyonda ayrıca, spor ahlakına aykırı afiş ve pankartların yanı sıra 'dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, etnik ve siyasi ayrımcılığa yönelik söz sarf edilmesi' de yasaklar arasına alındı. Bu yasağa aykırı davrananların güvenlik görevlilerince dışarıya çıkartılarak haklarında gerekli işlem yapılması hükmü de tasarıdan çıkartıldı. Bu yasağa aykırı davranan yabancı uyruklular sınırdışı edilecek ve büyükelçiliklerine bilgi verilecek.

Buna aykırı davranan kişilere 500 milyon, eylemin tekrarında ise bir milyar lira idari para cezası verilecek. Fail kulüp veya taraftar derneği üyesi ise suçun tekrarı halinde bu kuruluşlara 3 milyar ceza verilecek.

Müsabakanın yapıldığı spor alanın zarara uğramasına yol açan kişilere, 3 ay yerine 6 ay boyunca müsabakaları seyirden men ve 1 milyar lira para cezası, tekrarı halinde ise 6 ay yerine bir yıl süreyle spor müsabakalarını seyirden men ve 2 milyara kadar idari para cezası verilecek. Bu eylem ikiden fazla işlenmesi durumunda ise 6 aydan 1 yıla kadar hapis, 5-10 milyara kadar ağır para cezası verilebilecek. Söz konusu zarar, zarara yol açan taraftarın mensubu bulunduğu kulüpten tazmin edilecek. Ayrıca zarar kadar idari para cezası da verilecek.

Spor alanlarında meydana gelen şiddet olayları nedeniyle federasyonun verdiği cezanın dışında, ilgili kulübe 20 milyar idari para cezası verilmesi hükmü tasarıdan çıkarılırken, yerine o kulübün bir önceki sezon elde ettiği toplam seyirci hasılatının yüzde 2`si oranında idari para cezası verilmesi getirildi.

Bu yeni yasanın uygulanmasından elde edilen paralar, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü kontrolündeki özel hesapta toplanacak ve çıkarılacak yönetmelik çerçevesinde yüzde 50'si Engelliler Spor Federasyonu ile engelliler kulüp ve faaliyetlerine, diğer yarısı ise Fair Play kurallarına uygun hareket eden amatör spor kulüpleri ile okul sporlarının geliştirilmesine ayrılacak."

En Çok Aranan Haberler