ANKARA (İHA) - SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmasıyla başlayan tartışmalar her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor.
Sağlık Bakanlığı'nın 'reform', sivil toplum örgütlerinin (STK) ise 'özelleştirmenin ilk basamağı' olarak gördüğü devir süreci daha çok konuşulacağa benziyor. Sağlık hizmetlerinin 'tek elden' yönetilmesi amacıyla hazırlanan, "Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine Dair Kanun Tasarısı Taslağı" Sağlık Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Kurul'da imzaya açılan ve Taslak tartışmaları da beraberinde getirdi. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmek istenmesine ilk tepkiyi Türk-İş verdi. Devir işlemlerindeki asıl amacın SSK hastanelerini önce mahalline devredip daha sonra özelleştirmek olduğunu ileri süren Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Sağlık Bakanlığı ve hükümete ağır eleştiriler yöneltti. Bu arada SSK hastanelerinin devri için başlatılan çalışmalara ikinci mukavemeti 'Emek Platformu' gösterdi. Büyük çoğunluğu 'sol' görüşlü yaklaşık 20 sivil toplum kuruluşunun biraraya gelerek oluşturduğu Emek Platformu geçtiğimiz hafta içerisinde 12 ilde miting yaparak devre karşı tavır koydu. Türk-İş'in, 148 hastanesi, 212 dispanseri, 202 sağlık istasyonu, 3 ağız ve diş sağlığı merkezi ve yaklaşık 60 bin sağlık personeline sahip olan SSK'nın Sağlık Bakanlığı'na devredilmesini engellemek için daha sert eylemler yapması bekleniyor.
Bu arada AK Parti hükümete olan acımasız muhalif tavırlarıyla dikkati çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmemesi için Türk-İş'e büyük destek veriyor. Hükümetin SSK'yı özelleştirmek için düğmeye bastığını ileri süren TTB, "Bu sürecin sonunun ne olduğu dünyadaki örneklerinden biliyoruz, süreç halkın ve sağlık çalışanlarının aleyhinedir" görüşünü savunuyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da SSK hastanelerinin devrine karşı çıkanlar için uzun süredir koruduğu ılımlı yaklaşımı önceki gün bozdu. Akdağ, devri durdurmak için mitingler yapan, imza kampanyaları düzenleyen sivil toplum kuruluşlarına, "Niçin halkımız yıllardır sağlık hizmetini yeterince alamadığı halde bu gösterileri yapmadınız? Niçin yıllardır dar çerçeveye hapsedildiği için bu hizmeti vermekte çok zorlanan sağlık çalışanlarının yanında olmadınız?" diye sordu. Ve SSK'nın devrine ilişkin başlayan tartışmalara son noktayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan koydu. Önceki akşam, "Ulusa Sesleniş" programında konuyu değerlendiren Erdoğan, 'özelleştirme' yönündeki eleştirileri cevapladı. Temel amaçlarının sağlık hizmetlerinin tek elden daha kaliteli hali getirmek olduğunu belirten Erdoğan, "SSK hastanelerinin özelleştirmesi gündemde olursa bunu çıkar ben açıklarım. Böyle bir düşüncemiz yok" diye konuştu.