ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alabilmesi için başlatılan çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, "Bu konuda yerli ilaç firmaları, eczaneler ve depolar ile sorunlar halledildi, uluslararası ilaç firmalarıyla da anlaşmak üzereyiz" dedi.
Bakan Akdağ, gazetecilerle yaptığı söyleşide, SSK'lıların ilaçlarını tedarik etme konusunda yaşadıkları sıkıntıya neşter vurduklarını ve 1-2 ay içinde sorunu çözeceklerini söyledi. Akdağ, SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alabilmeleri için Çalışma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan görüşmelerde sonuca yaklaştıklarını kaydetti. "Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ile yaptığımız çalışmalarda önemli mesafeler kaydettik" diyen Akdağ, yerli ilaç firmaları, eczaneler ve depolar ile sorunların halledildiğini, uluslararası ilaç firmaları ile de anlaşmak üzere olduklarını kaydetti. Akdağ, SSK'lıların da Emekli Sandığı ve Bağ Kur'lular gibi ilaçlarını diledikleri eczanelerden alabileceklerini bildirdi.
KÜBA BİLE DAHA İYİ DURUMDA
Öte yandan, Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) tavsiyesi üzerine sağlık sistemi ve aile hekimliği modelini incelemek için Küba'ya giden Akdağ, gezisini değerlerdirdi. Akdağ, "Küba'daki sistem tam demokratik değil. O yüzden hekim orada zorla işini yapmak durumunda kalıyor" dedi. Türkiye'nin yeni sağlık modelini oluşturmak için Avrupa ülkelerinde, Suriye, Mısır, Azerbaycan ve son olarak da Küba'da incelemelerde bulunduklarını belirten Akdağ, şunları anlattı: "Küba'daki sistem de aile hekimliği. Ülkenin ekonomik imkanlarına kıyasla sağlık konusunda epey iş yapmışlar. 11 milyon nüfuslu Küba'da 68 bin doktor, toplamda ise 400 binin üzerinde sağlık çalışanı var. 1 doktor 20 dolar maaş alıyor. Nüfusa göre doktor sayısı incelendiği zaman Küba'daki doktor sayısı Türkiye'deki doktor sayısının 6 katı. 70 milyon nüfuslu Türkiye'de bizim doktor sayımız 90 bin iken onların 68 bin doktoru var. Doktor orada zorunlu olarak 20 dolara çalışırken, bizde hastalarını memnun ettikçe daha çok kazanacak".