HABER

Stratonikeia'da 2 bin yıllık lüks tuvaletler

Helenistik döneme ait 2 bin yıllık tuvaletler ortaya çıkarıldı.

Stratonikeia'da 2 bin yıllık lüks tuvaletler

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde dünyanın en büyük antik mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia'da yapılan alan taraması çalışmalarında, Helenistik döneme ait 2 bin yıllık tuvaletler ortaya çıkarıldı.

Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini içinde barındıran M.Ö 3. yy'da kurulan Muğla'nın Yatağan İlçesi'ndeki dünyanın en büyük mermer antik kentlerinden Stratonikeia'da kazı çalışmalarında önemli bulgular ortaya çıkıyor. Aynı anda tüm antik dönemlerin eserlerinin yer aldığı, aşkın ve gladyatörlerin kenti olarak bilinen Stratonikeia Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Sögüt, antik kentin en büyük caddesindeki kazı çalışmalarında kilise, umumi tuvalet ve çok sayıda mezar kalıntılarının ortaya çıktığını açıkladı.

Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik kentte 2015 yılının kazı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Geçen yıl antik kentte başlayan ve bu yıl da devam eden kazılar var. Kentin iki ana caddesi var. Bunlardan Batı caddesinin en batısında geçen yıl kazı çalışması başlatmıştık. Bu kazılar bu yıl da kaldığı yerden devam ediyor. Bu caddenin devamında gimnazyum var. Gimnazyum bölgenin en büyük yapılarından birisi. Ebatı yaklaşık 105 metreye 265 metre. Kentin iki ana caddesi var. Kuzey-Güney ve Doğu-Batı Caddesi. Batı caddesi doğuya doğru devam ediyor. Doğu-Batı Caddesi dediğimiz ve kentin girişinde bulunan cadde 10 metre genişliğinde ve caddenin ortasında kanalizasyon bulunuyor. Stratonikeia antik kentinde üç adet Roma Hamamı'nın bulunduğunu biliyoruz. Bu hamamlardan birisi Batı caddesinin en batısındaki girişinde yer alıyor. Hatta antik kaynaklarda hamamlardan birisinin kadınlar hamamı olarak geçtiğini biliyoruz. Ama şu anda hangisi olduğunu kazı çalışmaları devam ettiği için daha tespit edemedik. Bu yılki çalışmalarda batı caddesinin hemen başlangıcında bulduğumuz kiliseyi açığa çıkarmak istiyoruz. Bunun ötesinde caddeye gelen insanların tuvalete nasıl girip çıktıklarının yol ve güzergahını belirlemek istiyoruz" dedi.

ANTİK DÖNEMİN EN BÜYÜK TUVALETLERİ BULUNDU

Prof. Dr. Söğüt, yapılan kazı çalışmalarında dönemin en büyük umumi tuvaletlerinden birini bulduklarına da belirterek, "Bizim için her gün yeni bir kazma yeni bir bulgu demek. Yapısal anlamda bu sene antik döneminin en büyük latrinalarının (umumi tuvalet) yeri tespit ettik. Hatta öylesine güzel bir tuvalet ki, ortası sütunlarla çevrili, etrafında oturma sıraları olan Efes'te örneğini bildiğimiz latrina'dan daha büyük bir yapıyı şu anda yarısından fazlasını ortaya çıkardık. Hatta buranın mimari blokları antik dönemde depremde yıkıldığı şekliyle bulduk. Kazı ve konservasyon çalışmaları bitiğinde bu sütunları olduğu şekli ile tamamen ayağa kaldırabileceğiz" dedi.

8 ÜNİVERSİTEDEN 80 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Kazı Başkanı Prof.Dr. Söğüt, Stratonikeia antik kentinin tüm dönemleri kapsadığını belirterek, "Alan ve dönem sayısının çokluğu nedeniyle 8 ayrı üniversiteden öğretim elamanları ile birlikte 83'ten fazla bilim insanı burada fedakarca çalışıyor. Şu anda 50 kişilik bir ekibimiz var. Dönem boyunca arkeolog, tarihçi, mimarlar, sanat tarihçiler, jeologlar, biyologlar, felsefeciler dil bilimciler dahil olmak üzere her alandan meslek uzmanı gelip burada çalışmalarını sürdürüyor. Örneğin kentin içinde Roma hamamını kazan başka arkadaşımız, Beylikler dönemini bir başka arkadaşımız kazıyor. Herkes kendi uzmanlık alanı ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu. (DHA)

En Çok Aranan Haberler