ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Straw'ın KKTC'yi ziyaretini büyük bir takdirle karşıladıklarını ve ziyaretin Straw'ın cesaretini gösterdiğini söyledi. 3 Ekim'de Türkiye'ye desteklerinden dolayı İngiltere'ye ayrıca teşekkür ettiklerini belirten Bakan Gül, "Bunları Türkiye ve Türk halkı asla unutmayacaktır" dedi.
Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Dışişleri Konutu'nda biraraya geldi. Gül ve Straw, yaklaşık 2.5 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Gül, Straw'ın KKTC'yi ziyaretini büyük bir takdirle karşıladıklarını belirterek, "KKTC'ye ziyaret, Straw'ın cesaretini de göstermiştir" şeklinde konuştu. 3 Ekim'de Türkiye'ye desteklerinden dolayı İngiltere'ye ayrıca, teşekkür ettiklerini belirten Bakan Gül, "Bunları Türkiye ve Türk halkı asla unutmayacaktır" açıklamasında bulundu.
Gül, Straw ile çok verimli ve yararlı görüşmelerde bulunduklarını, nükleer meseleler, Kıbrıs, Irak ve 2 ülke ilişkilerine kadar birçok konuyu ele aldıklarını bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Straw da kendisine gösterilen sıcak konukseverlikten dolayı teşekkür ederek, İngiltere'nin güneyinde yaşayamadıkları kar özlemini, İstanbul ve Ankara'da tattıklarını söyledi. İngiltere'nin AB Dönem Başkanlığı dönemine denk gelen 3 Ekim'de İngiltere'nin Türkiye'ye küçük bir katkı sağladığını belirten Straw, asıl büyük katkının ise Türkiye'ye, Türk halkına ve hükümete ait olduğunu vurguladı.
Gül'ün bu noktada yaptığı yoğun çalışmalara da övgü de bulunan Straw, "Sizin bu çalışmalarınız olmasaydı, böyle bir üyelik başlangıcı olmayacaktı" diye konuştu. Straw, AB'nin diğer aday ülkelere nasıl davranışla, Türkiye'ye de aynı şekilde davranması gerektiğini kaydetti. Kıbrıs sorununa ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Straw, "Planın bir kesim tarafından kabul edilip, diğer kesim tarafından kabul edilmemesi, 2 kesim yararına olmayan bir şekilde bölünmeye neden olmuştur" değerlendirmesini yaptı.
Gül ve Straw, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Filistin de Hamas liderliğiyle sona eren seçim sonuçlarının sorulması üzerine Straw, uluslararası toplum olarak adil ve demokratik seçim sonuca müdahale edemeyeceklerini ifade ederek, "Ama açıkçası, Hamas, şiddeti desteleyen ve barış sürecini engelleyen bir faaliyet karşısında da uluslararası toplumun desteğinden mahrum edilir" uyarısında bulundu.
Gül ise seçimlerin yapılmasına Türkiye'nin de katkısı bulunduğunu ve sürecin işlemesinden memnun olduklarını bildirdi. Demokratik sonuçları saygıyla karşıladıklarını vurgulayan Bakan Gül, "Filistin halkı çok eziyet çekmiştir. Bu süreçte herkese büyük sorumluluk düşüyor. Barış süreci aksatılmadan devam ettirilmelidir" şeklinde konuştu.
İran'ın Rusya'nın uranyum zenginleştirme programına ilişkin yapmış olduğunu önerinin, İran'ın bir erteleme taktiği olup olmadığının sorulması üzerine Straw, İran'ın nükleer çalışmalarına, enerji alanında olduğu sürece karşı olmadıklarını söyledi. Ancak İran'ın geçen sene, Uluslararası Nükleer Faaliyetlerin Silah Olarak Kullanılmaması Anlaşması'na taraf olmayacağını açıkladığına işaret eden Straw, "İran'ın bunun ardından uranyum zenginleştirme faaliyetlerine girişmesi bizim bazı tedbirler alamaya zorladı. İran, uranyumu dışarıda üretecek ve yakıt amaçlı kullanacaksa bunun kabul göreceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Straw, Gül'ün Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik önerilerinin ardından AB'nin Kıbrıs ile ilgili Gümrük Birliği ilişkileri kapsamında bir değişikliğin olup olmayacağının sorulması üzerine, Türkiye'nin belli yükümlülükleri bulunduğunu ve bunları yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Komisyon tarafından saptanacak bir konu hakkında konuşmasının doğru olmayacağını dile getiren Straw, "Ancak, öneri çok yapıcı. Bunlar AB içinde de olumlu bir atmosfer yaratacaktır" şeklinde konuştu.