HABER

Sümela Manastırı ayine hazır

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda, 15 Ağustos'ta Hristiyan Ortodokslarca yapılacak ayin için hazırlıklar tamamlandı.

Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde Karadağlar'ın eteğinde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce, 88 yıl aradan sonra ilk kez 15 Ağustos 2010'dan itibaren yılda bir kez Hristiyan Ortodoksların ayin yapmasına izin verilen Sümela Manastırı'nda bu yıl da aynı tarihte ayin düzenlenecek. Ayin için Trabzon Valiliği koordinesinde hazırlıklar yapıldı, ayine katılacakların güvenlik, konaklama, ulaşım ve olası sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla tedbirler alındı. Ayine Sümela Manastırı'ndaki alanın dar olması sebebiyle en fazla 500 kişi alınacak, geri kalanlar manastırın avlusu ve ören yerinde bulunacak.Hazırlıkları yerinde inceleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sümala Manastırı'nın UNESCO'nun dünya kültür mirası aday listesinde yer aldığını belirterek, "Manastır sadece ilimizin değil, ülkemizin de önemli bir tarihi anıtı. 3. yüzyıldan itibaren oluşumu başlamış 9. ve 11. yüzyılda gelişmiş, 19. yüzyılda son halini tamamlamış, 1923'ten sonra faaliyeti durdurulmuş ve 1980'li yıllardan sonra müze haline dönüştürülmüş Sümala, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilerek kültür ve turizmin hizmetine sunulmuş bir yer. Konuşlandığı yer anlamında gerçekten dünya harikası bir yer ve bütün dünyada bilinen kültür mirasımız."Kansız, tanıtım faaliyetleriyle Sümela'da ziyaretlerin daha da arttığını ifade ederek, şunları söyledi: "Sümala'nın literatürde kültür varlığı açısından dünya çapında önemli bir yeri var. Her yıl 15 Ağustos'ta yapılan ayin Sümela'nın, uluslararası medeniyetin ve insanlığın ortak kültür varlığı olarak dünyada daha fazla bilinen bir yer olmasına ivme kazandırdı. Böylece Sümala'nın geçen yıl 300 bini aşkını ziyaretçisi oldu, bu yıl ilk 6 ayın sonunda 250 bini aşkın ziyaretçi buraya geldi. Bu yıl sonu itibariyle geçen seneki ziyaretçi sayını ikiye katlayacağız demektir."

Kansız, Sümela'da bu yıl da 15 Ağustos'ta ayin yapılacağını anımsatarak,şunları kaydetti:"Ayinle ilgili olağaüstü bir şey yapmıyoruz. Her sene olduğu gibi ayine katılacak gruplar geliyor, belli koşullar dahilinde burada etkinliklerini gerçekleştirecekler. Biz de kendilerine tarihi bir yapının, anıtın içinde olduklarını hatırlatıcı önlemlerimizi alıyoruz. Böylelikle gayet sakin ve huzurlu şekilde etkinliklerini yapıp gidiyorlar. İlk sene ayine çok fazla ilgi vardı, bu giderek düştü. Bu sene 400-500 kişi bekliyoruz. Bütün hazırlıklarımızı ona göre tamamladık. Yüzyıllar boyunca zaten burada Osmanlı İmparatorluğu'nun, atalarımızın verdiği hoşgörüyle faaliyetlerini sürdürüyorlardı. Hristiyan Ordodokslara 2010 yılında yılda bir kez de olsa ayin yapmaları için verilen izin dünya kamuoyunda ulumlu yankılara sebep oldu ve bunun turizmde de olumlu katkısını görüyoruz."-Vatandaşlar Sümela'nın ibadete açılmasından memnunMalatya'dan ailesiyle Sümela Manastırı'nı ziyarete gelen tarih öğretmeni Hasan İçli, Sümela'nın ibadete açılmasına olumlu baktığını belirterek, "Bizim medeniyetimiz gerekTürk gerek İslam medeniyeti hep bu şekilde cerayan etmiştir, yasaklama üzerine değil. Osmanlı dönemine baktığınızda azınlıklar, Ermeniler, Ortodokslar, Süryaniler ya da diğerleri özgür şekilde ibadetlerini yaptığını görüyoruz. Türkiye'nin de bu konuda değil bir kaybı çok büyük kazancı var çünkü bizim asıl medeniyetimiz, aslımız bu" dedi.Yurt dışında da Müslümanlara dinlerini özgürce yaşama imkanı sunulmasını isteyen İçli, "Yurt dışında da ibate kapalı camilerin ibadete açılması lazım" diye konuştu.İstanbul'dan tatil için Sümala'ya gelen Murat Günel ise Doğu Karadeniz'in sadece doğal güzellikleriyle değil, tarihiyle de öne çıkan bir yer olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'deki azınlıkların, herkesin ibadet yapma özgürlüğü var. Müslüman bir Türk olarak yüzyıllar önce atalarının, dedelerinin yaptığı mekanlarda, manastırda ibadet yapmaları bizim için gurur verici bir şey. Çünkü Müslümanlık hoşgörü, güzellik ve kardeşlik dinidir. Bu nedenle burada ayin yapılmasına izin verilmesi gayet güzel" ifadelerini kullandı.Hollanda da oturan ve tatil için bir haftadır Karadeniz'de bulunan Yadullah Gündoğdu ise "Doğu Karadeniz ve Sümela harika, çok çok güzel, doğa harikası bir yer. Sümala'nın ibadete açılması olumlu. Bence her insan özgürce dinini yaşamalı ve biz ona saygı duymalıyız. Biz nasıl yurt dışında dinimizi yaşıyorsak onlar da burada dinlerini özgürce yaşamalı" dedi.Yudullah Gündoğdu'nun eşi Fatma Gündoğdu da "Eşime katılıyorum herkes özgürdür. Din ve ırk ayrımına karşıyım. Buranın ayine açılmasına karşı çakanları da anlayamıyorum. Yurt dışında da dini özgürlüğe karşı çıkanlar olabiliyor, bunlar cehaletin verdiği şeylerdir" şeklinde konuştu.Bu arada, her gün çok sayıda kişinin ziyaret ettiği Sümela Manastırı'nda zaman zaman trafiğin de tıkanma noktasına geldiği dikkati çekti. (A.A)

En Çok Aranan Haberler