ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Kongre'de bazı üyelerin, Irak hükümetini baypas edip Kürtlerin ve bazı Iraklı grupların doğrudan silahlandırılmasını istediğine işaret ederek, bu tür bir adıma karşı olduklarını belirtti.
Carter, Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ile Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "Kongre'deki bazılarının, Irak hükümetini baypas ederek Kürtlerin ve bazı Iraklı grupların doğrudan silahlandırılmasını istediğini anlıyorum. Ancak bu tür bir adıma karşıyız, çünkü birleşik bir Irak'ın IŞİD'e uzun vadede yenilgiye uğratılmasında kritik önem taşıdığına inanıyoruz ve bu (adım) bazı personelimizi de riske atabilir" dedi.
Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin görüştüğü 2016 mali yılı için Ulusal Savunma Yetki Tasarısı'nda, IŞİD ile mücadelede Irak için öngörülen 715 milyon dolarlık fonun en az yüzde 25'inin Kürt peşmergeleri, Sünni yerel güvenlik güçleri ile Irak Sünni ulusal muhafızlarına doğrudan askeri yardımlar için kullanılması öngörülüyor.
Carter, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile de dün bir görüşme yaptığını kaydederek, görüşmede IŞİD'e karşı mücadelede sağladıkları ilerlemeler hakkında konuştuklarını bildirdi.
Bu mücadelede tüm Iraklıların yaptığı fedakârlıkların farkında olduğunu belirten Carter, Barzani'yi IŞİD'e kaybedilen toprakların geri alınmasından dolayı kutladığını ifade etti.
Carter, "IŞİD'i kalıcı biçimde yenilgiye uğratmak için Irak hükümetiyle ve Irak hükümeti üzerinden birlikte çalışma kararlılığımızı yeniden teyit ettik" diye konuştu.
ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey de Suriye'yle ilgili bir soru üzerine, "(Esed) Rejimin ivmesinin yavaşladığını düşünüyorum ve dolayısıyla bundan, durumun rejim açısından giderek daha az lehte ilerlediği sonucunu çıkarabilirsiniz. Onun yerinde olsam, müzakere masasına yönelme fırsatını arardım" değerlendirmesinde bulundu.
Irak Parlamentosu'ndan tasarıya ret
Irak parlamentosu 2 Mayıs'ta, ABD Kongresi'nin Iraklı Kürtlerinin ve Sünnilerinin merkezi Bağdat hükümetinden bağımsız olarak silahlandırılmasını öngören karar tasarısını reddetmişti.
Kürt ve Sünni milletvekillerinin çoğu oylamanın düzenlendiği oturumdan çekilmişti.
Oylamaya katılan 180 milletvekilinde 162'si ‘evet' oyu kullanarak karar tasarı onanmıştı.
Irak Başbakanı Haydar İbadi, 3 Mayıs'ta yaptığı bir açıklamayla Washington'un Irak'ın iç meselelerine karışmamasını istemişti.
İbadi ABD Başkan Yardımcısı Jow Biden ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, Irak'ın egemenliğinin altını çizdiğini ve bununla uyuşmayan ABD Kongresi'nin karar tasarılarını reddettiklerini kendisine ilettiğini belirtmişti.
Kaynak: Al Jazeera ve AA