Humus'ta dün başlayan tahliyeler, bugün de devam etti. Muhaliflerin çoğu, Humus'taki "Eski Şehir" bölgesinden ayrıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin aracılığıyla Surıye hükümeti ve muhalifler bölgenin boşaltılması konusunda anlaşmaya varmışlardı.
Bölgeden şimdiye kadar yaklaşık 1000 muhalif ve yakınının otobüslerle ayrıldığı belirtiliyor.
BBC'ye konuşan Suriye'deki BM yetkilisi Yakup el Hillo, çekilmenin Humus'ta çatışmaları durdurabilecek bir adım olduğunu söyledi.
Sivillerin en kısa zamanda Eski Şehir'e dönmelerini umduğunu belirten Yakup el Hillo, bölgenin "inanılmaz derecede zarar gördüğü ve harap durumda olduğu" uyarısında da bulundu.
Hillo insanların evlerine dönerken acele etmemeleri gerektiğini çünkü bölgenin patlamamış savaş topları, kara mayınları ve bubi tuzaklarıyla dolu olduğunu ifade etti.
Bir zamanlar devrimin başkentiydiHumus, muhalifler tarafından bir zamanlar "devrimin başkenti" olarak adlandırılıyordu.
2011 yılında Humus'un ağırlıklı olarak muhalifler tarafından yönetiliyordu. Ancak son iki yıldır Suriye Hükümeti şehirde gücünü artırdı.
BBC muhabiri Paul Wood, tahliyeler sırasındaki gözlemlerini şöyle ifade etti:
"Tüm bu olanlar bir yana, Humus'tan ayrılan muhalifler yorgun görünüyorlardı... 2 yıl boyunca dışarıyla ilişkilerinin kesildiği düşünülürse, bu hiç de şaşırtıcı değil. Ve yorgunluk, giderek daha çok duyduğumuz bir his haline geldi."
BM yetkilisi Hillo, dün 980 kişinin bölgeden tahliye edildiğini belirtti.
Hillo, bu kişilerin neredeyse hepsinin muhalif militanlar olduğunu kaydetti.
YouTube sosyal paylaşım sitesinde, muhalifler bir video paylaştı. Videoda bölgeye doğru ilerleyen iki yeşil otobüs, daha sonra içindeki yolcularla birlikte kuzeyde bir kasabaya gidiyor.
Muhaliflerin, bir tüfek ve bir çanta ile ayrılmalarına izin verildiği belirtiliyor.
İngiltere'deki Suriye İnsan Hakları Gözlem Merkezi, bugün itibariyle bölgede yaklaşık 250 muhalif militanın kaldığını kaydetti.
Humus Valisi Talal El Barazi, Suriye devlet televizyonuna tahliyelerle ilgili konuştu. Vali, şimdiye dek muhaliflerin yüzde 80'inin şehirden ayrıldığını, Suriye ordusu bölgeye girmeden önce de yaklaşık3 300-400 kişinin daha tahliye edileceğini söyledi.
Vali, tahliyeler tamamlandıktan ve Suriye ordusu bölgeye girdikten sonra şehrin "güvenli" addedilebileceğini ve daha sonra şehrin yeniden inşa edileceğini belirtti.
Hükümet güçleri ile muhaliflerin temsilcileri arasında aylarca müzakere edildi ve müzakerelere Suriye'deki İran Büyükelçisi aracılık etti.
Anlaşma sonrasında Humus'ta muhaliflerin kontrol ettiği tek bir bölge kaldığı ancak bu bölge için de benzer bir anlaşma beklentisi olduğu belirtiliyor.
Muhaliflerin Humus'u tahliyesine dair anlaşmanın karşılığında, Halep ve Lazkiye'deki yetmişe yakın esirin muhalifler tarafından serbest bırakıldı. Bırakılan tüm esirlerin Suriyeli olduğu ancak içlerinden yalnızca bir kişinin Suriyeli biriyle evli İranlı bir kadın olduğu bildirildi.
Anlaşma kapsamında ayrıca Nubul ve Zahra kasabalarındaki kuşatmanın sona erdirileceği öngörülüyor. Şii nüfusun ağırlıklı olduğu bu kasabalar Başkan Beşar Esad'ı destekleyen yerler olarak biliniyor.