HABER

Suriye: Lübnan'daki mülteciler sağlık hizmetinden yoksun

Uluslararası Af Örgütü, maddi kaynak eksikliğinden ötürü Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin hayati önemdeki sağlık hizmetlerinden yoksun olduğunu açıkladı.

Suriye: Lübnan'daki mülteciler sağlık hizmetinden yoksun

Uluslararası Af Örgütü, maddi kaynak eksikliğinden ötürü Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin hayati önemdeki sağlık hizmetlerinden yoksun olduğunu açıkladı.

Yeni yayınlanan rapara göre Lübnan'daki Suriyeli bazı mülteciler gerekli sağlık hizmetlerini alabilmek için ülkelerine geri dönüyor.

Bir milyondan fazla Suriyeli ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Lübnan'a sığındı.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre farklı ülkelerdeki Suriyeli mültecilerin sayısı 2,7 milyona ulaştı ve bu rakam her geçen gün artıyor.

Mültecilerin büyük kısmı Türkiye, Ürdün, Irak ve Mısır gibi ülkelere dağılmış durumda. Ama Lübnan halen en çok Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda.

Geçtiğimiz Mart ayında Lübnan dışişleri bakanı Suriye krizinin Lübnan'ın varlığını da tehdit ettiğini söyledi.

BM, Suriyeli mültecilerin bu yılkı ihtiyaçları için 4,2 milyar dolarlık uluslararası yardım çağrısında bulundu, fakat bu rakamın ancak dörtte birini toplayabildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Lübnan'daki Suriyeliler ile ilgili yeni raporu mültecilere gerekli sağlık hizmetleri konusunda büyük eksiklikler olduğunu belirtiyor.

Raporda, acil müdahale ihtiyacında olan hastalar dahil olmak üzere Suriyeli mültecilerin hastane kapılarından geri çevrildiği vurgulanıyor.

Uluslararası Af Örgütü küresel sorunlar ile ilgili direktörü Audrey Gaughran, hastane ve özel sağlık hizmetlerinin Suriyeli mülteciler için yeterli olmadığını belirterek, durumun uluslararası yardımların azlığından ötürü daha da kötüleştiğini söyledi.

Gaughran, "Uluslararası toplumun BM yardım programlarına tam katkı sağlamamasından kaynaklanan utanç verici ihmalden ötürü Lübnan'daki Suriyeli mülteciler mağdurlar" dedi.

Rapora göre, Lübnan'daki sağlık hizmetlerinin büyük oranda özelleşmiş ve pahalı olması, birçok mülteciyi BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR'ın desteklediği sağlık hizmetlerine bağımlı hale getiriyor.

Fakat kaynak eksikliğinden ötürü UNHCR hastanede sağlık hizmeti desteği sağladığı hastalar için bazı özel kriterler arıyor. Rapora göre hastalar bu zorlu şartları yerine getirseler bile sağlık masraflarının dörtte birini kendileri ödemek zorunda kalıyor.

Gaughran'a göre uluslararası toplumun Suriye'deki insanlık dramını fark edip zor durumdaki mültecileri desteklemesi için acil ihtiyaç var.

En Çok Aranan Haberler