Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Türkiye'yle iyi ilişkilerini sürdürmek istediklerini belirterek, Ankara'dan "pozisyonunu gözden geçirmesini" istedi.
Muallim, ülkesine yaptırımların kapsamını genişleten Avrupa Birliği'ni kınadı ve özellikle hedef aldığı Fransa'yı "işgalci politikalar" izlemekle suçladı.
Avrupa Birliği Beşar Esad yönetiminin protesto gösterilerini kuvvet kullanarak bastırması üzerine yaptırım kararı almıştı.
Esad'ın Pazartesi günü, bir dizi reform yapacağı yolundaki açıklaması muhalefeti dindirmedi.
Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye'deki ayaklanmanın bastırılmasına İran ya da Hizbullah'ın yardım ettiği yolundaki iddiaları reddetti.
Muallim, "haksız" olarak nitelediği yaptırımları eleştirirken, "Avrupa'dan hiçkimse Suriye'yi ziyaret etmedi. Kimse bizi dinlemedi. Dünya Avrupa'dan ibaret değil. Bize göre haritada artık Avrupa yok. Euromed üyeliğinden çekileceğiz" dedi.
Euromed, 2008'de, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki 16 komşusuyla işbirliğini geliştirmek amacıyla yeniden hayata geçirilmişti.
Avrupa Birliği, Suriye'ye yaptırımlarını askeri bağlantıları bulunan dört şirket ve dafa fazla Suriye vatandaşını kapsayacak şekilde genişletti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Suriye'ye aylardır devam eden protestolarda yaşananları soruşturacak bir heyetle, yardım görevlilerine ülkeye giriş izni vermesi çağrısında bulundu.
Genel Sekreter BBC'ye açıklamasında, Suriye'deki insan hakları ihlallerinden kaygı duyduğunu söyledi.
Muhalefete göre, Mart ayından beri devam eden ayaklanma sırasında 1300 sivil ile 300 asker ve polis memuru öldü. Binlerce protestocu da gözaltına alındı.
Ülkenin kuzeydoğusunda başlatılan bir operasyon sonrasında da binlerce Suriyeli Türkiye'ye kaçtı.
Velid Muallim, açıklamasında yabancı basını Cizr el-Şuhur'da yaşananları çarpıtmakla suçladı, "Türkiye'deki mültecilere gelince. Bu insanlar kaçmaya zorlandı. Suriye ordusu Cizr el-Şuhur'a girmeden haftalar önce çadırlar kuruldu. Onları geri dönmeye çağırdık. Cumhurbaşkanı Esad güvenceler verdi. Türkiye'deki dostlarımıza, bu insanların geri dönüşü için bize yardım etmesini istiyoruz" dedi.
Muallim, "850 kilometrelik sınırımız bulunan Türkiye'yle iyi ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz. Bu imtiyazlı ilişkiler için yıllardır harcadığımız çabaların heba olmasını istemiyoruz. Umarım Türkiye pozisyonunu gözden geçirir." diye konuştu.