Suriye'de bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalara siyasi bir çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler önerisiyle başlatılan ateşkes tutmuş görünüyor.
Bölgedeki muhabirler ateşkesin ilk saatlerinde bazı silah sesleri duyulmasına rağmen, genel olarak büyük ölçüde başarılı göründüğünü şu ana kadar ölü ya da yaralı haberi gelmediğini söylüyorlar.
Gerek Suriye hükümeti gerekse silahlı muhalefet kendilerine saldırı olmadığı müddetçe ateşkese uyacaklarını bildirmişlerdi.
Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihat Madissi BBC'ye hükümetinin "devlete karşı silahlı şiddet gösterilmediği müddetçe" bütün askeri operasyonların durdurulması konusunda tamamen kararlı olduğunu söyledi.
Suriyeli bakan "Dışardan muhalefet yapanlar ülkelerinin iyiliğini istiyorlarsa görüşme ve diyalog masasına gelirler" diye konuştu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Suriye hükümetini ateşkese sadık kalma kararından dolayı kutladı, bunun siyasi çözüme doğru önemli bir adım olduğunu kaydetti.
Buna karşılık Batı ülkelerinin ve silahlı muhalefetin Suriye hükümetinin niyeti konusundaki kuşkuları sürüyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ateşkes başarılı olamaz ise Birleşmiş Milletler'de Suriye'ye karşı daha sıkı yaptırım uygulanmasını savunacağını söyledi.
ABD'nin Birleşmiş Milletler'deki büyükelçisi Susan Rice da Suriye'nin öne sürdüğü koşulların "kaygı verici" olduğunu, şiddetin durması konusunda sorumluluğun esasen hükümete ait olduğunu söyledi.
Ateşkesin ilk saatlerinde bazı ağır silah sesleri ve topçu ateşi duyuldu ama muhabirler genel olarak ateşkese sadık kalındığı yolunda izlenimler aktarıyor.
Hama, Humus ve İdlib gibi şiddetli çatışmalara sahne olan yerlerde durumun sakin olduğuna dair haberler geliyor.
Hükümet aleyhtarı gruplar Esad yönetiminin sözlerinde ne derece samimi olduğunu sorguluyor.
Suriye Ulusal Konseyi barış planı ortaya atıldığından bu yana hükümeti zaman kazanmaya çalışmakla suçluyor.
Ancak muhalif gruplar hükümet kent ve kasabalardan ağır silah ve tanklarını çekerse, kendilerinin de silah bırakacağını söylemişlerdi.
Ateşkes anlaşmasının mimarı olan BM ve Arap Birliği'nin özel elçisi Kofi Annan bu günün ilerleyen saatlerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Suriye'deki ateşkesin gidişi konusunda bilgilendirecek.
Ateşkesin tutmaması halinde Güvenlik Konseyi'nin İngiltere gibi bazı üyeleri daha sert yaptırımlardan söz ediyor ama muhabirler bunun ille de askeri müdahele biçiminde değil yaptırımlar olarak da şekillenebileceğini söylüyorlar.
Ateşkes ve barış planı konusunda iyimser görünen Kofi Annan dün Şam yönetiminden ateşkese uyacağına dair yeni güvenceler aldığını açıklamıştı.
Kofi Annan'ın altı maddelik planı ateşkesin bugünden itibaren tam olarak uygulanmasını öngörüyor.
Planın sonraki aşamalarında ise muhaliflerle masaya oturulması tasarlanıyor.
Suriye'deki şiddetin hafta başında Lübnan ve Türkiye sınırına da yayılması kaygıları artırmıştı.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Çin ziyareti sırasında bu konuda ne yapacağını soran gazetecilere "Şimdi başka ülkeler uluslararası siyasette, hukukta ne yaptıysalar tabii ki Türkiye de sonunda onu yapacaktır. Bu bize uluslararası hukukun da tanıdığı haktır." diye yanıt verdi.
Erdoğan "Türkiye bir yerlere zorlanıyor, taşınıyor kaygısı taşıyor musunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Bunu taşınıyor şeklinde mi değerlendirelim yoksa sınırımızda olan olay sebebiyle bize düşen insani bir görevin yerine getirilmesi olarak mı değerlendirelim. Bazen öyle şeyler olur ki planda yoktur, hesapta yoktur ama bu sizin başınıza kalabilir. Bunu elinizde bulabilirsiniz. Yani Suriye'de bu olayı ben böyle görmek istiyorum."
Başbakan, sınırda tampon bölge ilan edilip edilmeyeceği şeklinde bir soruyu ise "Şudur, budur kesin bir şey söyleyemem. Dedik ya masaya yatıracağız. En isabetli, en uygun olanı neyse oradan farklı olanına gitme gibi bir adımımız olacaktır. Farklıdan kastım da düşünmek istemediğimizdir, oraya gitmektir. Ama bizi buna zorlarsa Suriye rejimi zorlar." diye yanıtladı.