Suriyeli muhalif gruplar, Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı birleşmenin yollarını aramak için Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geliyor.
Toplantıda, muhalif Suriye Ulusal Konseyi’nin (SUK) yerine yeni bir muhalif grubun kurulması masaya yatırılacak maddeler arasında.
Suriye’deki muhalif birlikler SUK’u ‘gelişmelerden haberdar olmamakla’ eleştiriyor. Muhalefet içinde derin ideolojik ayrılıklar da yaşanıyor.
Doha görüşmeleri, Suriyeli muhalif güçlerin kilit öneme sahip Taftanaz hava üssüne düzenledikleri saldırıdan bir gün sonra yapılıyor.
Doha’dan bildiren BBC muhabiri Jim Muir, SUK’un yetkilerini yaymaya çalışacağını ve ortak bir platformda buluşmak isteyeceğini aktarıyor.
Muhabirimiz, SUK’un dört gün sürecek görüşmeler boyunca grubun genel yapısını tamamen gözden geçireceğini, amacının Suriye içindeki yeni oluşumların da dâhil edileceği yeni bir liderlik oluşturulması olduğunu söylüyor.
SUK, birleşik bir liderliğin ardından gelecek aya kadar ‘sürgünde yeni bir hükümet’ kurulmasını amaçlayan ‘Suriye Ulusal Girişimi’ adlı muhalif grupla da bir araya gelecek.
Muhaliflerin ileri gelen isimlerinden Riyad Seyf, ABD’nin yeni kurulacak hükümete liderlik etmesini istediği bir isim olarak öne çıkmıştı.
Reuters haber ajansına konuşan Seyf, “Rejime bir alternatif oluşturulmalıdır” dedi.
Seyf, “Esad devrildiğinde, tüm Suriyelileri temsil edecek bir ulusal meclisin Şam’da bir araya gelmesinden önce, siyasi liderlik kurulmasını öngören geçici bir dönemden bahsediyoruz” diye konuştu.
Seyf, yeni liderlik için önerileri tartışmak üzere Perşembe günü Ürdün’de bir araya gelen 20 muhalif lider arasında yer alıyordu.
Muhalifler, Ürdün’deki toplantı sonrası yaptıkları açıklamada, “Askeri olmayan bir çözüme yönelik diyalog için, Esad ve çevresinin iktidarı bırakması tartışmasız tek şarttır” mesajı verdi.
ABD, yeni bir liderliğin muhalif unsurların birleşmesine yardımcı olacağını ve 2011 yılının Mart ayından bu yana, 36 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Beşar Esad karşıtı ayaklanmaların sonlandırılmasını umuyor.
Suriye’de yalnızca ülke içi ve ülke dışında yaşan muhalifler arasında değil İslamcı ve laik gruplar arasında da bölünme var.
ABD hafta başında yaptığı açıklamada, Suriye içindeki muhalif birlikler arasında uzlaşı sağlanması gerektiğini ve ülke dışında da uluslararası toplumla çalışacak bir güçlü bir kuruluş olması gerektiğini ifade etmişti.
Kahire’de Temmuz ayında bir araya gelen muhalifler Esad hükümetinin devrilmesi konusunda uzlaşmış ancak yerine geçecek bir komite oluşturmakta başarısız olmuştu.
ABD, ülke dışında faaliyet gösteren Suriye Ulusal Konseyi’nin yanı sıra ülke içindeki muhalif grupların da yeni oluşuma dâhil edilmesi gerektiğini belirtmişti.
Doha’da bir araya gelen muhalifler arasında çeşitli dini ve laik grupların yanı sıra Kürt gruplar ve muhalif Alevi gruplar da yer alıyor.
Muhalif güçler ise dün kilit öneme sahip Taftatanaz hava üssüne füze ve havan topu saldırısı düzenledi.
Muhalifler, tedarik yolu olarak kullanılan ve kilit öneme sahip hava üssüne yönelik saldırının dün gece de devam ettiğini belirtti.
Suriye’nin resmi haber ajansı Sana, Suriye ordusunun ‘silahlı terörist gruplarla çatıştığını’ duyurup “Orduya bağlı birlikler birkaç terörist öldürdü ve araçlarını tahrip etti” dedi.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de hükümete bağlı birlikler ile muhaliflerin Şam’daki bir güvenlik binası yakınlarında çatıştığını duyurdu.