Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı hedef alan muhalefetin politikalarını koordine etmek amacıyla Ağustos ayında kurulan ulusal konseyin üyelerinin listesi açıklandı.
İstanbul'da bir araya gelen Suriyeli muhalifler, üyelerinin yarıdan çoğunun Suriye'de bulunduğunu bildirdiler.
Ancak güvenlik gerekçesiyle sayılarının 140 olduğu söylenen konsey üyelerinden sadece 72'sinin adı açıklandı.
Suriyeli eylemcilerden biri BBC'ye yaptığı açıklamada konseyde Esad'ın devrilmesi halinde akıbetlerinin ne olacağından kaygı duyan azınlıkların temsilcilerine de yer verildiğini söyledi.
Ulusal Konsey 23 Ağustos'da kurulduğunda dış müdahaleleri reddetmiş ve ulusal niteliğini vurgulamak için hiçbir etnik grubun yönetimine girmeyeceğini bildirmişti.
Muhalifler, o zaman yayınladıkları bildiride "tüm tehlikelere rağmen bütün grupların bir araya gelmesi şart" demişlerdi.
Suriyeli hükümet karşıtlarının İstanbul toplantısı ardından konuşan ulusal konsey üyesi Yaser Tabbara kendilerine henüz bir başkan seçmediklerini söyledi.
Tabbara, "demokratik bir süreç içindeyiz. Bu toplantı başlangıç niteliğinde" dedi.
Yaser Tabbara, "konseyin henüz resmen devrimi temsil etmediğini, ancak Suriye'deki devrimcilerin konseyin devrimin uluslararası yönünü ele almasını istediklerini" kaydetti.
Bu amaçla, Türkiye de dahil olmak üzere çeşitli ülkelerin temsilcileriyle görüşme kararı alabileceklerini söyledi.
İstanbul'daki basın toplantısında konuşan Suriyeli muhaliflerden Basma Kadmani de altı ay içinde Esad'ı devirip geçici bir yönetim kurmayı hedeflediklerini bildirdi.
Suriye ulusal konseyi, üye listesine son şeklini vererek uluslararası toplumun karşısına görüşebilecekleri bir muhatap olarak çıkmayı amaçlıyor.
Konsey üyeleri bir sonraki hedeflerinin de uluslararası alanda tanınmak olacağını söylüyorlar.