Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için Çerez Politikasındaki amaçlarla sınırlı olmak üzere çerez kullanmaktayız.

Detaylı Bilgi Kabul Et

HABER

Sürücülere zincir ve fren uyarısı

KONYA (İHA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, Türkiye'de kullanılan kar zincirlerinin çoğunluğunun pratik ve güvenli olmadığını belirterek, sürücüleri uyardı.

Sürücülerin mutlaka yola tedbirli ve bilgili çıkmasını isteyen Prof. Dr. Tombaklar, "Ülkemizde zincir ile kar lastiği kullanımı yaygın değil. Soğuk iklim koşullarının hüküm sürdüğü bölgelerde veya bu bölgelere seyahat edenler, muhakkak süratle zincir ve kar lastiği bulundursunlar. Her zaman zincir takılması gerekmeyen durumlarda kar lastiği güvenli sürüşü sağlayacaktır. Bunun dışında ülkemizde pratik takılabilen ve güvenli zincir çok az. Öyle zincirler var ki takılıyor, biraz sonra sorun yapıyor ve lastiği parçalayabiliyor. Sürücüler bunun için bazen zincir takmayı tercih etmiyor. Böyle olunca da kaza riski daha fazla artıyor. Türkiye'de güvenli kar zincirinin yaygınlaşması ve ucuza satılmasıyla kullanımı artırılmalıdır. Otomobillere göre, kamyonlar ağır vasıta olmalarına değinerek hızlı seyir ediyorlar. Bu araçlar da hızlarını azaltacak, Bolu geçişi gibi önemli geçiş noktalarında zincir takacaklar ya da dikkatli seyir edecekler. Bu tip yerlerde hiçbir şekilde frenin tutmayacağını, kayarak uçuruma uçtuğu bölgeleri çok iyi biliyoruz. Buralarda çok dikkatli davranmalı" dedi.

KAR VE BUZDA FREN YAPARAK DEĞİL, VİTES KÜÇÜLTEREK YAVAŞLAYIN

Meydana gelen trafik kazalarının fazla olmasında buzlanma, sis ve yağışın önemli rolü olduğunu kaydeden Tombaklar, kötü hava koşullarında sürücülerin, araçlarında mutlaka zincir, takoz, çekme halatı, buz çözücü, buğu önleyici sprey bulundurmalarını önerdi. Kaza sayısının, fırtınalı havalarda ve gece dramatik bir şekilde artmakta olduğunu hatırlatan Tombaklar, sürücülerin yağmur ve kar fırtınaları sırasında özellikle dikkatli ve mevkiine göre uyanık olması gerektiğini de ifade etti. Kış şartlarında nasıl araç kullanılacağını ve neler yapılması gerektiği konusunda da sürücüleri uyaran Prof. Dr. Tombaklar, soğuk havalarda aracın el freninin kesinlikle çekilmemesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Kapı kollarını, elektrikli dikiz aynalarını ve antenleri vazelinle silerek donmasını önleyin. Aracı kış koşullarına hazırlama eylemine cam sileceklerinden başlayın. Donan cama kesinlikle sıcak su dökmeyin. Normal çeşme suyu yavaş, ama iyi bir buz çözücüdür. Pratikliği bakımından camların dış yüzeyinin antifrizle silinmesi daha uygundur. İç yüzeylerin sıvı sabunla silinmesi durumunda buğulanma engellenir. 50 kilometre hızla giderken saniyede 14 metre yol aldığınızı aklınızdan çıkarmayın, kent içinde şerit takip ediniz, ama aynı zamanda sağ, sol ve önünüzdeki araçların hareketlerini kontrol ederken uzak noktaya bakmayı ihmal etmeyin. Radyo, ısıtıcı gibi donanımları gözlerinizi yoldan ayırarak değil, el yordamıyla açınız, aracınızı seri ama sakin ve telaşsız, alışılmışın dışında yavaş sürün. Kısa farlarınızı daima yakın. Fren yaparak değil, vites küçülterek yavaşlayın. Böyle havalarda benzin deposu, daima yarım depodan fazla olmalıdır. Karlı havalarda gözlerinizin yorulmaması için 'colormatik ve antirefle güneş gözlüğü' takın. Dinlenmiş olarak yola çıkın ve en fazla 5 saat araç kullanın. Bu süreyi aşmanız gerekiyorsa mutlaka yarım veya bir saat dinlenin. Önde giden araca fazla yaklaşılmaması çok önemlidir. Kavşaklarda durun, emniyetli olduğu zaman geçin. Araçta telefon sohbetleri, sürücünün kaza yapma olasılığını 4 kat artırır. Hemen hemen alkollü araç kullanmakla eşdeğer bu tutumdan mutlaka kaçının".

En Çok Aranan Haberler