İSTANBUL (ANKA) – Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile 8 Mart Cumartesi günü Cumhurbaşkanlığı Camlı Köşkte bir araya gelecek Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Irak Cumhurbaşkanı'na iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir dizi öneri sunacak.
Talabani'nin Türkiye ziyareti, siyasi etkilerinin yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler açısından da büyük önem taşıyor. Camlı Köşk'te gerçekleştirilecek toplantıda, Irak Cumhurbaşkanı, Ticaret Bakanı, Sanayi Bakanı, Petrol Bakanı, Su Bakanı, Güvenlik İşleri Bakanı'nın da dahil olduğu Irak delegasyonuna iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde yaşanan sorunların çözümüne yönelik bir dosya iletilecek.
-"SOMO'DAN ALACAĞIMIZ 120 MİLYON DOLAR HALA ÖDENMEDİ"-
Dosyanın "Sorunlar" başlıklı bölümünde, Irak Ticaret Bakanlığı'nın Türk firmalarına yapması gereken ödemelerin geciktiği ve sınır geçişlerinde taşınan mallar üzerinden alınan yüzde 4.2 oranındaki verginin söz verilmesine rağmen 1 yıldır kaldırılmadığına değiniliyor. Irak Ticaret Bakanlığı'na ait depoların dolu olması ve kamyonların malları boşaltamaması nedeniyle yüksek miktarlarda demoraj ücretleri ödendiğine ve özellikle sanayi ürünleri alımında ihale şartnamelerinde malların Avrupa Birliği, ABD ve Japonya menşeli olması şartının haksız rekabete neden olduğuna değinilen dosyada, Türk firmalarının 2005-2005 dönemine ait Irak Petrol Şirketi'nden (SOMO) kalan 120 milyon dolarlık alacağın da halen ödenmediği hatırlatılıyor.
Türk firmalarının özellikle ihale açılış ve sonuçlanması arasındaki sürelerin uzamasından şikayetçi olduğuna, ihale ilanları ve şartnamelerin erişiminde sorun yaşadığına vurgu yapılan dosyada, "Söz konusu şartnamelerin Ankara'daki Irak Büyükelçiliği kanalıyla Türk firmalarına verilmesi firmalarımıza büyük kolaylık sağlayacaktır. Genel anlamda çok fazla bürokrasi ile karşılaşılmaktadır" deniliyor.
-"IRAK'TAKİ ÖZELLEŞTİRMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"-
Irak hükümet yetkililerine teslim edilecek dosyanın "Fırsatlar" bölümünde ise, Irak'taki özelleştirme programının Türk firmaları tarafından yakından izlendiği hatırlatılarak, "Halihazırdaki özelleştirme şartlarının yumuşatılması Türk firmalarının önünü açacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu.
Ayrıca Irak doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine pazarlanmasının da iki ülke açısından yeni işbirliği fırsatları doğuracağına işaret edilirken, Irak'ta Türk özel sektörü öncülüğünde bir organize sanayi bölgesinin kurulmasının da Irak ekonomisinin yeniden inşasına olumlu katkı sunacağı anlatıldı. Dosyada ayrıca ulaştırma, bankacılık, tarım ve enerji alanında da işbirliği zemini yaratılmasının önemine değinildi.