BTSO Başkanı Sönmez, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon oranlarını değerlendirdi.
Piyasalardaki taşların yerine oturmadığını, sıkı para politikası sebebiyle, talep daralmasının devam ettiğini belirten Sönmez, "Döviz kurundaki ve piyasalardaki belirsizlik, halkın ihtiyaçlarına yönelik harcamalarını erteletmektedir. Piyasada yaşanan resesyonun neticesinde düşen enflasyon, sağlıklı bir düşüş değildir" dedi.
Yüzde 2.8 oranındaki çekirdek enflasyonun yüksek olduğunu vurgulayan Sönmez, "Sanayi, maliyetlerin de gerisinde fiyatlama yapmak zorunda kalmaktadır. Çekirdek enflasyonun yüksekliği, imalat sanayindeki girdilerin artmasından kaynaklanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
"ENFLASYONU BESLEYEN SİYASİ BUNALIMDIR" Enflasyonun aşağılara çekilmesi için sadece ekonomik tedbirlerin yeterli olmadığının anlaşıldığını kaydeden BTSO Başkanı Sönmez, "Ekonomideki sorunları oluşturan ve dolayısıyla enflasyonu besleyen temel faktör, siyasi bunalımdır. Bu bunalım aşılmadan, siyasete istikrar kazandırılmadan ekonomide iyileşmeler radikal ve uzun süreli olamayacaktır. Enflasyondaki düşüş bu haliyle geçici bir iyileşmeyi ortaya koymaktadır. Zira bu düşüş, enflasyon dinamiklerini besleyen unsurlardaki köklü değişiklikler sonucunda ortaya çıkmamıştır. Önümüzdeki aylarda, bu ay çekirdek enflasyondaki yüksek değerin, TÜFE ve TEFE oranlarına yansıyacağını düşünüyoruz. Ancak yine de yıl sonu hedeflerine ulaşılacaktır" diye konuştu.
"ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİ TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL" Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin de Haziran ayında TÜFE'de yüzde 0.6, TEFE ise yüzde 1.2 olarak gerçekleşen enflasyon oranlarını değerlendirdi.
GESİAD Başkanı Sezgin, "Geçen aya göre enflasyon oranlarında bir artış söz konusu olmakla birlikte, Türkiye'nin enflasyonu yenme konusunda mesafe kaydettiği görülmektedir. Artık bu noktadan sonra önemli olan, piyasaların canlandırılması ve reel sektörün harekete geçirilmesidir. Büyümenin olmadığı bir ekonomide enflasyonun düşürülmesi tek başına yeterli olmaz. Bıçak sırtında olan ekonominin tüm göstergelerde iyileşmeye ihtiyacı var" dedi.
Ekonomideki ve siyasetteki belirsizliğin istikrar ortamının önündeki en büyük engel olduğunu, istikrarsız bir yapıda enflasyona karşı elde edilecek başarının da uzun vadede devam ettirilemeyeceğini kaydeden Sezgin, "İş dünyası temsilcileri olarak, hem hükümetten, hem de muhalefetten beklentimiz, Türkiye'nin önünü tıkayan konulardaki reformların zaman geçirilmeden yapılmasıdır. Aksi takdirde enflasyonda elde edilen başarı mum ışığı gibi söner ve bugünleri bile arar hale geliriz" diye konuştu.