BRÜKSEL (İHA) - Fas asıllı Belçikalı Senatör Faldiya Talhavi, "Belçika hükümeti olarak Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek veriyoruz" dedi.
Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci içinde viraj olarak görülen 3 Ekim tarihi yaklaşırken, tüm dikkatler Türkiye için verilecek karara çevrilmiş durumda. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda İHA mikrofonlarına konuşan Fas asıllı Belçikalı Senatör Talhavi, ülkesinin Türkiye'nin üyeliğine tam destek verdiğini söyleyerek, "Belçika'nın Türkiye'ye tam destek vermesi, Belçika'nın Türkiye'ye verdiği sözü tutmak istemesinden dolayıdır. Tabi ki bu durum bazı ülkeler için geçerli değil. Biz söz verdik ve Türkiye'ye bir imkan verilmelidir. Bu imkanı Türkiye fazlasıyla hak etmektedir. Tabii ki bizim ülkemizde de bazı politikacılar ve partiler Türkiye'ye destek vermekten kaçınıyor veya Türkiye ile müzakerelerin başlamasını erken buluyorlar. Bu şahıslardan biri de AB Konvansiyonu Başkan Yardımcısı, Eski Başbakan (Belçika eski Başbakanı) Jean Luc de Haene'dir" diye konuştu. Doğu Avrupa ülkelerinin, Türkiye'nin AB üyeliğinin erken olduğunu söylemelerinin hatırlatılması üzerine Talhavi, "2004 yılında 10 Doğu Avrupa ülkesi AB'ye tam üye oldu. Fakat bugün görüyoruz ki Batı Avrupa topluluğu gelecekten korkuyor ve gelecekten korkmaları AB'deki politikacıları da korkutuyor. Batı Avrupa'da işsizlik oldukça yüksek, petrol fiyatları fırladı. Ekonomik durum çok iyi gitmiyor. Bundan dolayı da halk kaygılı. 2007 yılında Romanya ve Bulgaristan AB'ye üye olacak fakat AB ve halkı bunu kaldıracak mı bilemiyoruz. Kaldı ki, Türkiye tam üyeliği denmekte. Bu durum Avrupa'da ve Türkiye'deki, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanları kuvvetlendirmekte" şeklinde konuştu.
"Fransa, Almanya gibi ülkeler 3 Ekim 2005'te, müzakereler başlasın demişlerdi. Ve hükümet ve devlet liderleri genellikle sözlerini de yerine getiriyorlar" diyen Talhavi, "Ancak toplumdan gelen baskı oldukça yüksek. Unutulmaması gerekir ki hükümet ve devlet liderleri de bir gün halkın karşısına çıkacak ve oy isteyecekler" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin AB üyeliğinin uzun vadede her anlamda yarar getireceğini savunan Talhavi, "Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht, Türkiye'nin uzun vadede oldukça önemli bir partner olacağını biliyor ve tam destek veriyor ve vermeye de devam etmekte. Ancak bazı partiler, örneğin Hıristiyan Demokratlar emin değil. Çünkü halkın Türkiye'nin AB'ye üyeliğine desteği gittikçe azalıyor. Fakat uzun vadede Türkiye'nin oldukça önemli bir müttefik olduğu bir gerçektir. Fakat 3 Ekim'de masaya oturacak taraf Belçika'nın hükümetidir ve Hıristiyan Demokratlar değildir" açıklamasını yaptı.
Avrupa'nın kendi içinde de belli iç sorunlar yaşadığının anlaşıldığını ifade eden Talhavi, "Avrupa'da, bu halk oylamasından sonra ciddi bir karşıtlık olduğu bir gerçek. Şu an herkes kendi ekonomik derdine düşmüş durumda. İlk önce kendimize bakalım sonra AB ne olur görelim diyorlar. Ekonomik kriz ve petrol fiyatları, bu durumu sadece kötüleştirmekte! Şu durumda aslında ciddi bir şekilde birlik yok AB'de" şeklinde konuştu.