MARDİN (İHA) - Nüfus kaydının olmadığı gerekçesiyle Türkiye'ye geçişine izin verilmeyince, mayınlı araziden geçerek Türkiye'ye sığınan Leyla Olgun iade edildi.
Yaklaşık 20 gün önce, Suriye'nin Kamışlı kentindeki teyzesinin yanından Nusaybin'de oturan annesi Fatma Olgun'un yanına yerleşmek için mayınlı sahadan geçerken yakalanan Leyla Olgun'un (28), İçişleri Bakanlığı'nın isteği doğrultusunda Suriye'ye iade edildiği öğrenildi. Leyla Olgun'un avukatı Abdullah Düzgün, Leyla'nın Suriye'de 'vatansız' statüsünde yaşaması nedeniyle bu ülkeden pasaport alamadığını ve Türkiye'ye gelemediğini öne sürerek, Leyla'nın bunun üzerine Nusaybin'deki annesine kavuşmak için mayınlı araziden geçmeye çalıştığını söyledi.
Leyla'nın, Nusaybin'den 5 kilometre uzaklıktaki mayınlı sahanın ortasındayken, sınırda nöbet tutan Demirkurt Piyade Sınır Karakolu askerlerince fark edilerek
yakalandığını anlatan Düzgün, "Leyla'nın, teyzesi tarafından Suriye'de büyütülmesi nedeniyle nüfus kaydı yoktu. Yakalandıktan sonra Leyla'nın Türk olduğunu ve annesinin yanında kalmak istediğini bildirmemiz üzerine Nusaybin Kaymakamlığı, görüş için İçişleri Bakanlığı'na yazı yazdı. Yazıya gelen cevapta, Leyla'nın Türk olduğunu belirten hiçbir resmi belgesinin bulunmaması nedeniyle iade edilmesi gerektiği kaydedilmişti. Bunun üzerine Leyla, Suriye'ye iade edildi. Anne Fatma ile Leyla'nın ayrılışından çok etkilendim. Çok duygusal anlar yaşandı. Birbirinden ayrılmak istemeyen anne ve kızı, gözyaşları içerisinde birbirlerine sarılmışlardı. Anne-kız, ağlaya ağlaya gözyaşları arasında birbirlerinden ayrıldı. Unutulmaz bir andı. Leyla'nın annesinin Fatma olduğunu ispatlamak için dava açacağız. Davada, DNA testi yapılmasını talep edeceğiz" dedi.
Kızının nüfus kaydı olmadığı gerekçesiyle Türkiye'ye geçişine izin verilmediğini söyleyen anne Fatma Olgun, "3 Haziran günü mayın tarlasını geçerek Türkiye'ye sığınan kızım, 10 gün yanımda kaldı. Daha sonra polisler tarafından 'İfadeniz var' gerekçesiyle karakola götürülen kızım, apar topar sınır dışı edildi. Leyla, sınırdan cep telefonuyla arayarak, bize haber verdi. Ertesi gün hemen Suriye'ye gittim. Kızımın yaşamından endişe ediyorum. Benden habersiz kızımı nasıl sınır dışı ederler?" diyerek, yetkililere seslendi.
Nusaybin Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Leyla Olgun'un kanun çerçevesinde iadesinin gerektiğini savunarak, "Kızın karşı taraftaki adresi belli olduğu için mahkemeden gelecek sonuç bekleniyor. DNA testi alındıktan sonra yasal yollar çerçevesinde Leyla Olgun'un iadesi talep edilecek. Leyla ile annesi Fatma'nın ayrılması üzücü bir olay. Sonuçta kanunun gereklilikleri çerçevesinde iade işlemi yapılacaktır" dedi.