ANKARA (İHA) - BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu Metin Çorabatır, Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı'nda yaşayanların, PKK'ya karşı sempatileri olan siviller olduğunu ve şimdi Türkiye'deki evlerine dönmek istediklerini söyledi.
Türkiye'nin PKK yuvası olarak gördüğü ve boşaltılmasını istediği Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı, bugün BM, Türkiye ve Irak'tan katılımcılar tarafından Cenevre'de masaya yatırılıyor. Kampın boşaltılmasına ilişkin anlaşma görüşülürken, Türkiye'ye dönmek isteyenlerin hangi koşullarda kabul edileceği, Irak'ta kalmak isteyen mültecilerin ise topluma nasıl entegre edileceği konuşuluyor. ABD'den gelen temsilciler ise gözlemci sıfatıyla toplantıya katılıyor.
İHA'nın sorularını yanıtlayan Çorabatır, "Kampın sivil niteliğini tesis etmeye yönelik çalışmalarımız sürüyor. Silah aramasından sonra bir nüfus sayımı, ardından kayıt işlemleri yapıldı. Orada yaşayan insanlara yeni kimlik belgeleri verildi. Irak güvenlik güçleri tarafından kampın etrafındaki güvenlik arttırıldı. Bir yandan da diplomatik gelişmeler var" diyerek kamptaki mevcut durumu özetledi.
Kuzey Irak'taki yönetimin PKK ile etkin şekilde mücadele etmediği ve Iraklı güvenlik güçlerinin kampı nasıl terör örgütünden uzak tutacağı sorusu üzerine Çorabatır, "PKK bizim dışımızda, Biz sivillerle ilgileniyor, onların sorunlarını devletlerle işbirliği yaparak çözüm bulmaya çalışıyoruz. Sivillerin bu tür örgütlerin etkisi altına girmemesi ve sivil niteliklerini kaybetmemeleri için çaba sarfediyoruz" dedi.
İddiaların kısmen haklı olduğunu ise "2003'ten itibaren bizim Irak'taki varlığımız sıfırlandı" sözleriyle doğrulayan Çorabatır, "Şimdi konjonktür değişti ve bunu yeniden tesis ediyoruz" dedi.
Çorabatır, kamptaki mültecilerin PKK'ya yardım ve yataklık yaptığı iddialarına ise koordinatörler atanmasından sonra Mahmur Kampı'nın kapatılması çerçevesinde demeçlerin Türk basınında da oldukça yoğun olarak yer aldığını, ancak şimdiki amacın kampta sivil niteliği korumak, bozulduysa tesis etmek ve bu sivilleri olayın siyasi, askeri ve törür boyutundan ayıklayıp çözmek olduğunu söyledi. PKK militanlarının kampta eğitim aldığı ve barındığı iddiasına ise Çorabatır, "Orası hiçbir zaman askeri nitelikli olmadı. Ama orada yaşayan insanların tabii ki PKK'ya sempatisi var. Şimdi evlerine ve topraklarına geri dönmek istiyorlar" yanıtını verdi.
BM'nin açıkladığı nüfus sayımına göre, 11 bin 930 kişinin yaşadığı kampta nüfusun yüzde 51'i kadınlardan ve yüzde 49'u da 18 yaş altındaki çocuklardan oluşuyor. 2003 yılından bugüne kadar ise binden fazla doğum olduğu belirtiliyor. Bugünkü heyetlerarası toplantıya, Ankara'dan dışişleri bakanlığından bir heyet katılırken, Irak'ı da merkezi hükümet adına Bağdat'tan gelen dışişleri yetkilileri temsil ediyor.