KIRŞEHİR (İHA) - Kırşehir'in 23 km güneyinde Kızılırmak üzerine kurulu tarihi Kesikköprü, yeni mimarisiyle göz kamaştırıyor.
Selçuklu mimarisinin önemli eserleri arasında yer alan köprü, 1248 yılında Anadolu Selçukluları tarafından Kırşehir ile Konya'yı birbirine bağlamak için yapıldı. Kesikköprü; 400 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde, 13 gözlü olup; 1616, 1849, 1925 ve son olarak da 2005 yılında onarıldı. Onarım çalışmaları devam eden köprünün yakınlarında bulunan kum ocakları, köprünün zeminini tehdit ediyor. Yaklaşık 3 yıl önce kum ocaklarının sebep olduğu yıkımın tekrar yaşanmaması için özellikle bu yörede yaşayan vatandaşlar, yetkililerin daha duyarlı olması gerektiğini ifade ediyor.
Diğer yandan, tarihi köprünün hemen bitişiğinde bulunan ve 1248 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyasettin Keyhüsrev döneminde Kırşehir Emiri Nurettin Caca tarafından yaptırılan Kesikköprü Kervansarayı, son olarak 1989 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilerek bugünkü şeklini aldı. Kervansaraya güney cephesinde bulunan bir taç kapıdan girilirken, bir eyvan şeklinde olan girişi tonozla örtülü bulunuyor. Eyvanın sonunda bir mescit, sağında bir oda bulunurken; eyvandan geniş dikdörtgen bir avluya geçiliyor. Avlunun kuzeyinde, altı ayağın taşıdığı sivri kemerli beşik tonozlu revak bölümü de yer alırken; taç kapısının üzerinde farklı yönlerde ilerleyen iki aslan figürü bulunuyor. Kervansaray, bugünkü haliyle adeta bir çöplüğü andırırken; içerisinde yakılan ateşler nedeniyle kervansarayın duvarları ve mimarisi tamamıyla siyaha boyanmış durumda. Herhangi bir şekilde güvenlik önlemi alınmadığı için kervansarayda bulunan bazı eserler ortadan kaybolurken, burada bilinçsizce yapılan tadilat ve tamiratlar nedeniyle tarihi han yıkılmaya yüz tutmuş. Tarihi kervansarayın sahipsizliği yöre halkını çok üzerken, hanın bir an önce restore edilmesi ve güvenlik altına alınması gerekiyor.