Konya'da el sanatları tasarımıyla uğraşan Fransız Filoloğu Rıfkı Şapçıoğlu, dairesini satarak aileden kalma arazi üzerine, yıkılan eski konaklardan satın aldığı 300 yıllık kapı, pencere, direkler ve Selçuklu dönemine ait olduğu tahmin edilen parçalarla bir konak yaptı.
Konya'nın merkez Meram ilçesi Meram Yaka bölgesinde aileden kalan arazi üzerine kurdukları evi anlatan 45 yaşındaki Rıfkı Şapçıoğlu, "Osmanlı döneminde ve Anadolu'da atalarımızın yaşadığı evlere olan merakımız ve özlemimiz beni böyle bir arayışa itti. Eşimin desteğiyle de Anadolu'da daha önce inşa edilip yıkılmış konakların ahşaplarını antikacı arkadaşlar aracılığıyla elde ettim. Onları buraya uygulayarak bir konak oluşturmaya çalıştık" dedi.
300 YILLIK AHŞAP KAPI KULLANDI
Evde kullandıkları ahşap malzemeleri anlatan Şapçıoğlu, "Antikacılıkla uğraşan ve bu işin uzmanı arkadaşlarımızın yaptığı incelemelerde kapının 300 yıllık bir tarihe sahip olduğunu öğrendik. Kapı gibi birçok ahşap malzeme eski bir konaktan alındığı için onların da en az 300 yıllık tarihe sahip olduğunu düşünüyorum. 300 yıllık ahşapların yanında yine Selçuklu döneminden kaldığı belirtilen ahşap parça kullandık. Eskiden ustalar, bir konak yapılırken içerisinde ahşap kapı, pencere ve dolapları yapmak için
5-6 ay çalışırlarmış" şeklinde konuştu.
Şu anda ailesiyle birlikte yaşadığı konağı yaparken hedefinin tarihin ve kültür mirasının korunması olduğunu vurgulayan Şapçıoğlu, 56 yılda bir araya getirdiği konağını resmi veya tüzel kurumların ilgisi olursa satacağını ifade etti.
"TARİH KOKAN EVDE YAŞAMAK BİZİ ONURLANDIRIYOR"
Kocasının böyle bir konak inşa etmeyi planlamasından sonra ona sürekli destek olan 38 yaşındaki Filiz Şapçıoğlu ise, "Evimiz yaşam alanı olarak kendi tercih ettiğimiz bir alan. Eşimle ortaklaşa karar verdik. Ben ona yardımcı olmaya çalışıyorum. Çocuklarla birlikte sanat ve tarih kokan evde yaşamak bizi onurlandırıyor. Ben de böyle bir konağın çocuklarıma, oradan da torunlarıma kalmasını isterim" diyerek duygularını dile getirdi.
Yazın serin olan ahşap kaplı konağı, kışın ısıtmak için soba kullanılıyor. Hemen hemen her yerinde tarihi kalıntılar bulunan konakta, Şapçıoğlu ailesi iç içe yaşamanın ailenin birbirine olan bağını arttırdığını söylüyor. Yıkılan tarihi konaklardan toplanan kapı, pencere ve diğer ahşap malzemeleri kullanan ve yaşam alanının tek oda üzerine kurulu olduğu konak, tarihi bir yapıyı andırıyor.