Aksaray'da bulunan ve yaklaşık 10 bin yıl önce tarihte ilk beyin ameliyatının gerçekleştirildiği Aşıklıhöyük'ün turizme kazandırılması için çeşitli çalışmalar yürütülüyor.
İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mihriban Özbaşaran, bölgede başlatılan araştırmaların 2006 yılında tekrar başladığını ve önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini belirterek, "Aşıklıhöyük, gerçekten tarihi önemi çok büyük bir kazı alanıdır. Burada kazı çalışmalarına 1989 yılında hocamız Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Esin başladı. Aşıklıhöyük, bize geçmişe ışık tutacak önemli bilgiler verdi. Kazı çalışmaları tamamlanan bölgeleri bozulmaması için kapatmıştık. Şimdi ise üstlerine koruyucu çatılar yapıyoruz. Bölgenin hem turizme açılması, hem de kazının devam etmesi yönünde bir proje yapıyoruz" dedi.
Aşıklıhöyük'ü bir açık hava müzesi olarak yapmayı düşündüklerini belirten Doç. Dr. Mihriban Özbaşaran, "Bu güzergah Ihlara Vadisi'ne, Selime'ye, Güzelyurt'a uzanan bir güzergah. Yani burayı turizme açtığımız zaman, zaten bu bölgelere giden turistler 10 bin yıl önce ilk beyin ameliyatının yapıldığı Aşıklıhöyük'ü de görmek isteyeceklerdir. Ihlara Vadisi'ne her yıl 200 bin turist geliyorsa buraya da o turisti çekmeliyiz" şeklinde konuştu.
Kazı alanında bazı bölümlerin ziyarete açık, bazılarının ise kapalı olacağını da dile getiren Doç. Dr. Özbaşaran, "Düşündüğümüz projede gezi alanlarını sınırlandıracağız. Yani herkes kazı alanının içinde olmayacak. Biz kazı çalışmasını sürdürürken isteyen turistler görüntü ve resim alabilecekler. Kazı alanlarının üzerini çatıyla kapatarak korumak daha doğru olacaktır. Ayrıca o dönemde insanların nasıl yaşadıkları, kullandıkları aletler, ölülerini nasıl gömdükleri ve günlük yaşamlarını temsili olarak
sergilemeyi planlıyoruz. Höyük yakınına orijinaline sadık kalınarak yapılmış bir 'Aşıklı Mahallesi'nde, 10 bin yıl öncesini canlandırmak en büyük dileğimiz. Bu da ilgi çekebilecek başka bir faktör olacaktır" diye konuştu.
İHA