ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AB ile müzakerelerde Türkiye'nin en çok zorlanacağı konu başlığı olan Tarım dosyasının 3 yıl içinde açılacağını bildirdi.
Türkiye'nin AB Komisyonu'ndan tam üyelik müzakerelerine başlamak için 3 Ekim'de tarih alması üzerine gözler Tarım Bakanlığı'na çevrildi. AB müktesabatının yarısından çoğunu ilgilendiren tarım müzakerelerinin ne zaman başlayacağı ise tartışma konusu oldu. Devlet Planlama Teşkilatı tarım dosyasının çok zor şartlar içerdiği ve uyumun zaman alacağı gerekçesiyle en son açılmasını isterken Tarım Bakanı Eker ise iddialı konuştu. Bakanlık AB Koordinasyon yetkililerinden brifing alan Bakan Eker, Türk tarımının AB'ye uyum anlamında zannedildiği kadar geride olmadığını belirterek, 3 yıl içinde tarım müzakerelerinin başlayacağını bildirdi.
Tarım Bakanlığı AB Koordinatörü ve Müsteşar Yardımcısı Nebi Çelik, İHA muhabirine önümüzdeki süreçte Türk tarımında yaşanacak gelişmeleri anlattı. AB ile müzakerelerde tarım dosyasının ne zaman açılacağı konusundaki tartışmalara dikkat çeken Çelik, uyum sürecinde AB'den gelen kaynakların yanında ulusal bütçeden kaynak ayrılması durumunda Türk tarımının çok kısa sürede AB'ye uyum sağlayacağını söyledi. Çelik, 35 konu başlığı altında toplanan AB müzakerelerinin 3 tanesinin doğrudan tarımı ilgilendirdiğini belirten Çelik, bunların Tarmı ve Kırsal Kalkınma, Gıda Güvenliği-Veterinerlik-Bitki Sağlığı ve Balıkçılık olduğunu kaydetti. 5 Aralık'ta Tarım ve Kırsal Kalkınma konusunda tanıtıcı tarama sürecinin başlayacağını hatırlatan Çelik, 2006 yılının sonuna kadar tarama sürecinin tamamlanacağını kaydetti.
Kırsal Kalkınma konusunun özellikle destekler ve kırsal yaşamın sosyal standartlarını yükseltmeyi amaçladığını belirten Çelik, kurulacak bir Kırsal Kalkınma Ödeme Ajansı aracılığı ile 2007 - 2013 yılları arasında AB'nin Türkiye'ye 1 milyar ile 1.5 milyar euro destek sağlamayı öngördüğünü söyledi. Bu desteğin işletme ölçeklerini büyütmek, modernize etmek ve kırsal kesimde çalışan insanlara alternatif iş imkanları sağlayacak projeler karşılığında dağıtılacağını anladtan Çelik, Kırsal Kalkınma Ödeme Ajansı ile ilgili yasa tasarısının da Başbakanlığa gönderildiğini açıkladı.
Çelik, AB'den gelecek bu kaynağın uyum kapsamında yeterli olmayacağını da dile getiren Çelik, yıllık 250 - 300 milyon YTL'lik kaynağın da ulusal bütçeden kırsal kalkınma için ayrılmasının şart olduğunu kaydetti. Bu süreç içerisinde Ortak Piyasa Düzenine uyum, Çifti Kayıt Sistemi, Arazi Kayıt Sistemi, Arazi Parsel Sistemi, Hayvan Kimlik Sistemi, Çiftçi Muhasebe Veri Ağı gibi konuların da yer alacağını belirten Çelik, bunların müzakereler boyunca en sıkıntı çekileek alanlar olduğunu belirtti. Çelik, "Müzakerelerde en çok sıkıntıyı bu konularda çekeceğiz. AB'den gelecek her desteğin doğru ve yerli yerinde kullanmamız gerekir. Ayrıca ulusal bütçede tarım ihmal edilmemesi gereken bir sektördür. Tarım dosyası kapanmadın tam üyelik olamaz o yüzden biran önce tarım müzakerelerine başlamamız gerekir" diye konuştu.
Müsteşar Yardımcısı Çelik, Gıda Güvenliği-Veterinerlik - Bitki Sağlığı konusunda ise üretim giriş çıkış noktaların, veterinerlik sınır kapıları, bitki sağlığı sınır kontrol noktaları oluşturulacağını söyledi. Gıda güvenliği konusunda ise tarladan sofraya bir izleme sisteminin oluşturulcağını anlatan Çelik, hayvan hastalıklarının tespiti için laboratuvar sayılarının artılacağını belirtti. Çelik ayrıca BSE, Şap, Brusella gibi hayvan hastalıklarının tümüyle eradike edileceğinin de altını çizdi. Müzakerelerde Türkiye'nin yaş sebze meyve, bitkisel ürün ve geleneksel ürünlerde avantajlı olduğunu buna karşılık hayvancılık ve hububat gibi alanlarda ise dezavantajlı olduğunu belirterek, özellikle et, süt ve hububat verimi konusunda Türkiye'nin çok geri olduğunu kaydetti.
Tarım müzakerelerinin en kolay başlığının ise balıkçılık olduğunu belirten Çelik, teknelerin doğrudan limanlara değil kurulacak olan kara çıkış noktalarına geleceğini söyledi. Kara çıkış noktalarının, gümrük kapıları gibi kontroller yapılacağını ve her teknenin ne kadar balık tuttuğunun kayıt altına gireceğini kaydeden Çelik, bu konuda çalışaların başladığını söyledi. AB uyum sürecinde Tarım Bakanlığı'nın da yeniden yapılandırılacağını ifade eden Çelik, Bakanlık isminin Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı olabileceğini ve buna bağlı olarak da Gıda İşleri Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün kurulacağını ifade etti. Çelik, Yeniden Yapılandırma ile ilgili Kanun Tasarısı'nın Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun çıkmasının ardından görüşüleceğini de sözlerine ekledi.