HABER

TBMM'de vetolu bankacılık görüşülüyor

TBMM'de vetolu bankacılık görüşülüyor

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 92, 121 ve geçici 23. maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye iade ettiği Bankacılık Kanunu'nun görüşmelerine TBMM'de başlandı. Bankacılık Kanunu, 2 Temmuz 2005'te TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Yasa, 22 Temmuz 2005'te Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 92, 121 ve geçici 23. maddelerini bir kez daha görüşülmesi istemiyle meclise iade edildi. Söz konusu yasanın iade gerekçelerinde, "İncelenen yasanın 92 ve 121. maddelerinde, kurumun ve fonun sürekli görev ve hizmetlerinin meslek ve yönetim personeli eliyle yürütüleceği vurgulanmış, tüm personelin, yasanın 84 ve 113. maddelerinin birinci fıkralarının (d) bentleri dışında, diğer bentlerindeki nitelikleri taşımalarının zorunlu olduğu kurala bağlanmıştır.

Söz konusu 84 ve 113. maddelerin birinci fıkralarında kurul üyeliklerine atanacaklarda aranacak koşullara yer verilmiştir. Aynı fıkraların ayrık tutulan (d) bentlerinde ise, kurul üyelerinin hangi öğrenim dallarında eğitim görenler arasından atanabileceği açıklanmaktadır. Buna göre, incelenen yasanın 92 ve 121. maddeleri uyarınca, kurumun ve fonun meslek ve yönetim personelinin, öğrenim durumuna ilişkin olanlar dışında, kurul üyeleri için aranan koşulları taşıması gerekmektedir. Böylece yasada, kurum ve fonun meslek personelinin hangi öğrenim düzeyinde ve hangi alanlarda eğitim görenler arasından seçileceği konusu açıkta bırakılmıştır" denildi.

Gerekçeli kararda ayrıca, "Kurum ve fon personelinin, anayasanın 128. maddesi bağlamında kamu görevlisi olduğunda kuşku bulunmamaktadır. Kurum ve fonun meslek personelinin, görevlerinin önemi ve özelliği de gözetilerek, yükseköğretimin hangi dallarını bitirenler arasından seçileceğine yasada yer verilmesi gerekirken, bu konunun yönetmeliğe bırakılması anayasanın 128. maddesiyle bağdaşmamaktadır.

506 sayılı Yasa kapsamında bulunmayan özel sosyal güvenlik sandıklarının iştirakçilerinin, bu kuruluşlardan aylık alanlarla gelir bağlanmış olanların ve bunların hak sahiplerinin özel hukuktan doğan sigorta ilişkileri sona erdirilmekte, bu gibiler 506 sayılı Yasa kapsamına alınarak özel hukuk kurallarına göre elde ettikleri aylık ve diğer sosyal hakları kısmen de olsa ellerinden alınmakta, buna karşılık özel sosyal güvenlik sandıkları ve bu gibileri çalıştıran kuruluşlar Sosyal Sigortalar Kurumu'na borçlandırılmakta, özel sandıkların, mali güçleri kalmayacağı için, sosyal sigorta yardımlarını sürdürmeleri eylemli olarak olanaksız kılınmaktadır. Özel statüde kurulan sosyal sigorta örgütlerinin, mensuplarının haklarını karşılayamayacak biçimde kötü yönetildiği ve ilgililerin sosyal güvenlik haklarını tehlikeye düşürdüğü ortaya konulmamıştır" ifadelerine yer verildi.

Yasanın Plan Bütçe Komisyonu'nda yapılan müzakerelerde bir değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla kanun aynen Genel Kurul'da ele alınıyor. Genel Kurul'da da yasa üzerinde bir değişiklik yapılması beklenmiyor.

En Çok Aranan Haberler