HABER

TCDD, emniyet kemeri kullanımını araştırıyor

TCDD, emniyet kemeri kullanımını araştırıyor

ANKARA (ANKA) – TCCD Genel Müdürü Süleyman Karaman, tren yolculuğunu daha emniyetli hale getirmek çalışmalar dünyadaki gelişmeleri araştırdıklarını kaydederek, "Tren yolculuğunda emniyet kemeri kullanımı için yaklaşık 3 aydır çalışma yapıyoruz. Bunun için Uluslararası Demiryolları Birliği'ne de (UIC) başvurduk. Dünyada demiryollarında emniyet kemeri kullanan ülke olmadığını öğrendik" diye konuştu.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Kütahya'da yaşanan kaza sonrasında TCDD'ye yapılan eleştirilere yanıt verdi. Meydana gelen kazanın nedenin belli olduğunu ifade eden Karaman, "Ray 37 parça olmuş. Şimdiye kadar bu kadarı görülmemiş. Biz asıl rayın kırılma sebebini arıyoruz. Bunun içinde kırılan rayı üniversiteye incelemeye göndereceğiz. İstanbul Teknik Üniversitesi ile görüşüyoruz. Yağılacak ray analizi sonrasında kazanın nedeni net bir şekilde belli olacak" dedi.

-TCDD, DELİLLER İÇİN SAVCILIĞA BAŞVURDU -

Kırılan rayların kısa sürede üniversitede incelenmeye yollanması için savcılığa başvurduklarını açıklayan Karaman, "Raylar zaman içinde paslanabilir. Üniversitenin incelemesinde delillerde sıkıntı yaşanmasın diye savcılığa yazı yazdık" dedi.

Ray kırılma sebeplerinin iç yapıdan veya üretimden kaynaklanabileceğini dile getiren Karaman, malzeme yapısından şüphelendiklerini söyledi. Sadece Türkiye'de değil dünyada da ray kırılmasından dolayı kazalar meydana geldiğine dikkat çeken Karaman, Türkiye'de ray kırılmasında nedeniyle yılda birkaç kaza olduğunu fakat şimdiye kadara rayın bu kadar parçalandığını görmediklerini belirtti. Karaman, dünyada ray kırılması dolayısıyla yaşanan kazaları araştırdıklarını, bir daha böyle bir kaza yaşanmaması için tedbir alınması gerektiğinin belirtti.

-2011 YILINA KADAR HATLARIN HEPSİ YENİLENECEK-

TCDD'nin yollara bakım yapmadığı eleştirilerinin doğru olamadığının altını çizen Karaman, Kütahya yolunun geçen sene mart ayında bakımının yapıldığını ve yolda bakımla ilgili bir sorun görmediklerinin ifade ederek, fakat güney bölgelerinde 100 yıldır bakım yapılmayan hatların olduğunu, bu hatlarda da sadece yük taşıması yapıldığını vurguladı. Toplam 10 bin 200 kilometre olan demiryolu hattının 5 bin 200 kilometresini yenilediklerini, diğer yollarda ise bakım eksikliğinin olduğunu kaydeden Karaman, 2011 yılına kadar her yıl 50 bin ton ray alarak mevcut hatları da yenilemeyi hedeflediklerini söyledi. Demiryollu hatlarını köy yolları ve otobana benzeten Karaman, "Her makiniste yola çıkmadan önce yol durumu hakkın da bilgi verilir. Köy yollarında arabanızla nasıl yavaş, otobanda ise nasıl hızlı giderseniz makinistte yolun durumuna göre hızını ayarlar" diye konuştu.

-YOLCU SAYISINDA DÜŞME OLMADI-

Kazadan sonra yolcu sayısında düşme olamadığını, rezervasyonların iptal edilmediğini belirten Karaman, trenlerin daha emniyetli olması için araştırmalar yaptıklarını ifade etti. Trende emniyet kemeri kullanımı için 3 aydır çalışma yaptıklarının altı çizen Karaman, bunun için UCI'ye yazı yazdıklarını söyledi. Dünyada demiryollarında emniyet kemeri kullanan ülke olmadığını belirten Karaman, "Aslında trenlere emniyet kemeri koymamız lazım. Kütahya'da yaşanan kazada emniyet kemerinin olmasının çok yararı olabilirdi" dedi.

En Çok Aranan Haberler