Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen ‘kadavra vericili atnalı böbrek nakli’ biri 14 yıl, diğeri ise 9 yıldır nakil bekleyen iki hastayı hayata döndürdü. Aksaray Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen 21 yaşındaki gençten alınan atnalı böbrek, Ankara’da 14 yıldır diyalize giren 57 yaşındaki Gülsüm Yavaş ve 9 yıldır diyalize giren 43 yaşındaki İmran Güney’e nakledildi. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Ekibi’nde yer alan Doç. Dr. Mehmet Kılıç, Op. Dr. Birkan Bozkurt, Uzman Dr. Veli Atalay ve Koordinatör Seher Çınar tarafından yapılan operasyon başarılı bir şekilde tamamlandı.
Atnalı böbrek naklinin Türkiye’de 4’üncü kez yapıldığını belirten Doç. Dr. Mehmet Kılıç, atnalı böbreğin ikiye bölünerek iki farklı hastaya nakledilebileceği gibi, tek parça halinde de bir hastaya verilebileceğini söyledi. Her 800 kişiden birinde atnalı böbreğin görüldüğünü bildiren Doç. Dr. Kılıç, böbreğin teknik olarak naklinin zor olduğunu ifade ederek, dünyada 100’ün altında atnalı böbrek vakası olduğunu kaydetti.
2016 YILINDA 100 BİN NAKİL BEKLEYEN HASTA OLACAK
Diyalize bağlı yaşamını sürdüren 19 bin kişinin böbrek nakli beklediğine dikkat çeken Doç. Dr. Kılıç, 2016 yılında 100 bin son dönem böbrek yetmezliği, yani nakil bekleyen hastanın olacağını belirtti. Türkiye’de böbrek fonksiyonlarının yüzde 50’sini kaybetmiş 2 milyon hasta olduğunu da ifade eden Doç. Dr. Kılıç, organ bağışı konusunda duyarlı olunması gerektiğini vurguladı.
Böbrek nakliyle diyalizden kurtulan ve yeni bir hayata başlayan İmran Güney ise, nakil sonrası kendisini çok iyi hissettiğini, nakil olacağını duyduğu anda büyük bir heyecan yaşadığını söyledi. Böbrek hastalarının büyük eziyetler çektiğini anlatan Güney, “Şans bize güldü, çok sevindik” dedi.
Nakil olmadan önce haftada 3 kez diyalize gittiğini ifade eden Gülsüm Yavaş ise, çok sıkıntılar çektiğini belirterek, “Hastayken su bile içemiyordum, işlerim hep yarım kalıyordu. Diyalizden gelince akşama kadar yatıyordum. Artık her şey iyi olacak” diye konuştu.