ANKARA (İHA) - Yeni Türkiye Partisi'nden istifa ettiğini, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Adana Milletvekili Ali Tekin, YTP'ye ağır eleştirilerde bulundu.
Tekin, "Bu oluşum içinde yeraldığım yaklaşık 2 aylık süre içerisinde Yeni Oluşum'un yeni bir Türkiye oluşturmak bir yana, Türk solunu bölerek, ülkenin geleceğini belirsiz, belki de karanlık bir yöne sürükleyecek, bugünün Türkiye'sini aratır hale getirecek iktidar komposizyonlarına yardımcı olmaktan başka bir işlevi olmadığını gördüm" ifadelerine yer verdi. YTP Genel Başkanı İsmail Cem ve Genel Sekreteri İstemihan Talay'ı da suçlayan Tekin, "Bir siyasi oluşumun temeli, ideolojik iddialarıdır. Genel Başkan İsmail Cem ve Genel Sekreter İstemihan Talay'ın çeşitli açıklamaları ve tavırları, YTP'nin herhangi bir tutarlı siyasi çizgisi olmadığını açıkça ortaya koydu. Türkiye'nin önünü açma iddiası ile yola çıkanlar, Türkiye'nin önünde bir engel olmaya başladılar. YTP, ideolojik boşluğu dışında, yeni, genç bir kadro partisi olarak değil, sosyal tabanı olmayan 'arkadaşlar grubu' partisi haline geldi" dedi.
Bugün güçlü, birleşik ve merkez solda bir partiye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Tekin, "Ancak ve ancak güçlü bir merkez sol parti, Türkiye'yi AB'ye üye yapacak, ekonomik reform sürecini devam ettirerek hızlı ve adil kalkınmayı sağlayacak, çağdaş, etkin, güçlü ve saydam bir devlet anlayışını yerleştirebilecektir. Bu işleri yapacak partinin Yeni Türkiye Partisi olamayacağı açıkça ortaya çıkmıştır. Beni Meclis'e seçmiş olan Adana halkının genel eğilimi doğrultusunda, Türk solunun önümüzdeki dönemde Türkiye için üstlenmesi gerekli ve hatta zorunlu olan sorumluluklarını etkin biçimde yerine getirmesi gerektiğinin bilinciyle Yeni Türkiye Partisi'nden istifa ediyorum. Bu kararı kendi siyasi beklentilerimden olabildiğince ayrı tutarak vermeye çalıştım. Amacım topluma, seçmene ve de özellikle ilk kez oy kullanacak olan Atatürk'ün, Cumhuriyet'in geleceğini emanet ettiği 4 milyon genç arkadaşıma bir yol göstermektedir. Genç arkadaşlarıma önerim, oy kullanırken gençlere ve Türkiye'nin geleceğine sözde değil gerçekte önem veren bir partiye oy vermeleridir. Yeni Türkiye Partisi'nin gençliğe verdiği önemin 'sözde' olduğu kısa dönemde ortaya çıkmıştır. Genç bir parlamenter olarak göründükleri gibi olmayanların ülke çıkarlarını kendi çıkarlarının önünde tutmayanların bulunduğu bir zeminde siyaset yaphmayı doğru bulmadığım için bu hareketten kopmaya karar verdim" diye konuştu.
Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Tekin, "Türkiye'yi AB'ye taşıyacak bir sol parti var mı?" sorusuna, "Türkiye öyle görünüyor ki merkez solda bir odak noktası bulmaya çabalıyor. Bu odak noktası sanıyorum önümüzdeki seçimlerde açıkça ortaya çıkacaktır. Merkez soldaki odak noktasının YTP olması çok zor görünüyor" karşılığını verdi.
Şu anda bir partiye geçip geçmeyeceği yönündeki bir soruya da Tekin, "Bu noktada şu an itibariyle düşüncem gerekirse üniversiteye dönerak ülkeme özellikle AB konusunda hizmetlerimi devam ettirmek biçiminde" karşılığını verdi.
Bir soru üzerine herhangi bir partiyle teması olmadığını belirten Tekin, "Sanıyorum dün Tuğmaner YTP'den isitfa etti. Aramızda bir bağ yoktur. Ben zaten bu kararımı dün sabah saatleri itibariyle vermiştim. Açıklamayı bugüne bıraktım" dedi.
Tekin, YTP'den yeni istifalar olup olmayacağı yönündeki bir soruya ise şu karşılığı verdi: "Benim rahatsız olduğum konular vardı. Sanıyorum bazı arkadaşlar bu konularda rahatsız".
YTP Lideri İsmail Cem ile görüşüp görüşmediğinin sorulmasına Tekin, bu konuları zaman zaman Cem'e ilettiklerini belirterek, "Her zaman dile getirdik. Ancak bu konuda herhangi bir değişiklik olmadığı gibi, değişiklik olacağı ümidini kaybettiğim için bu kararı almış durumdayım" dedi.
Tekin, YTP'nin yüzde 10 barajını aşıp aşmayacağı yönündeki bir soruya "Bilemiyorum. Emin değilim ben de herkes gibi. Her şeyden öte eğer Türkiye'de merkez solda bir toparlanma olacaksa bunun için güçlü bir merkez sol parti lazım Türkiye'ye " karşılığını verdi.
Tekin DSP'den ayrıldığından pişman olup olmadığının sorulmasına ise "Hayır pişman değilim. O noktada Türkiye'nin ve DSP'nin içinde bulunduğu durum nediniyle belki öyle bir hareketin yapılması gerekli görülüyordu" karşılığını verdi.