İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (E.Ü.) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü ile E.Ü. Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Merkezi işbirliğiyle bu yıl 10.'su düzenlenen "Uluslararası İzmir Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumu", Çeşme Altınyunus Tatil Köyü'nde başladı.
Yerli ve yabancı çok sayıda konuğun katıldığı toplantının açılışında konuşan E.Ü. Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, tekstilin, Türk sanayisinin en önemli alanlarından birisi olduğunu belirterek, "Tekstil, ülkemiz sanayisinin adeta amiral gemisidir. Mutlaka zamanında alınmış ekonomik önlemlerle yönlendirilmeli, bilim ve teknolojiyi maksimum düzeyde kullanmalıdır. Bu konular, bu sempozyumda enine boyuna tartışılacaktır. Ege Üniversitesi olarak böyle bir organizasyonu gerçekleştirmekten ülkemiz adına kıvanç duymaktayım" dedi.
Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün çeşitli iç ve dış faktörler ile ortaya çıkan pek çok soruna rağmen ilerlemesini sürdürdüğünü ifade eden E.Ü. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Türksever, "Toplam ihracatımız içerisinde tekstil ihtiyacının payının yüzde 35 değerine ulaşması, elbette mucize değildir. Bu, üretim, yönetim ve pazarlama alanlarında sektörün sahip olduğu tecrübe ve bilgi birikiminin artması, eğitim kalitesinin yükselmesi ve yaratıcılık sayesinde mümkün olmuştur. Eğitimli işgücünün ve iyi donanımlı tekstil mühendislerinin sektörün rekabet gücünü, verimliliğini ve üretim kalitesini artırdığı çok açıktır" diye konuştu.
Kalite ve müşteri memnuniyetinin ön koşul olduğu günümüz rekabet ortamında başarıyı yakalamak için; teknoloji, bilgi ve eğitime yatırım yapmanın kaçınılmaz olduğunu kaydeden Prof. Dr. Türksever, "Üniversitelerin varlık gerekçeleri, eğitimli insan kaynağını sağlamak, dünyayla rekabet edebilecek insanların yetiştirilmesi için uygun ortamı oluşturmak, ayrıca ülkenin teknoloji üretebilmesi için gerekli araştırma alt yapısına katkı sağlamaktır. Üniversitelerin, özellikle de kamu üniversitelerinin, sanayi ile işbirliği olmadan bu misyonlarını yerine getirmesi mümkün değildir. Sanayiinin varlığını sürdürebilmesi ise teknoloji üretebilmenin temel unsuru insan kaynağına, yeni üniversiteye bağlıdır" dedi.
"2005 ZOR BİR YIL OLACAK"
2005 yılının tekstil kotaların ortadan kalkmasıyla, tüm dünyada yoğun bir rekabetin yaşanacağı zor bir dönemin başlangıcı olacağını dile getiren Prof. Dr. Türksever, "Dünyadaki amansız tekstil savaşlarının, tek başına istihdamın yüzde 10'unu, GSMH'nin yüzde 12'sini oluşturan bir tekstil sanayisine sahip Türk sanayisi için, yaşamsal bir öneme sahip olacağı açıktır" dedi.
Bu organizasyon ile iplik üretiminden hazır giyime kadar, konusunda ün yapmış firmaları, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getirmeyi planladıklarını açıklayan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kadoğlu da, "Organizasyonumuz, 28 yıldan beri kesintisiz olarak düzenlenmekte, bu özelliğiyle Türkiye'nin ilk ve tek geleneksel Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumu olma özelliği taşımaktadır" diye konuştu.
"EGE ÜNİVERSİTESİ, TEKSTİL EĞİTİMİNDE MARKA OLDU"
Türkiye'de E.Ü.'nün tekstil eğitiminde bir marka haline geldiğini söyleyen E.Ü. Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Duran, "Bölümümüz, Tekstil Mühendisliği konusunda Türkiye'de kurulmuş ilk, alt yapısı en iyi durumda ve iplikten-konfeksiyona kadar entegre bir uygulama işletmesine sahip olan tek bölümdür. Şu an okuyan öğrenci sayımız 637 ve bu zamana kadar verdiğimiz mezun sayısı da 2 bin 946'dır. Sanayicilerimiz tarafından mezunlarımızın beğenilmesi, bizleri gururlandırmaktadır. 38 yıldan beri verdiğimiz binlerce mezunumuz, Türk tekstil ve konfeksiyon sanayiinin gelişmesine ve bugünlere gelmesine katkıda bulunmuştur. Üniversitemiz ve bölümümüz, Türkiye'de tekstil ve konfeksiyon konusunda, adeta bir mükemmeliyet merkezi haline gelmiştir" şeklinde konuştu.
SABANCI'YA YÜKSEK HİZMET PLAKETİ
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından E.Ü. Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır tarafından, Türk tekstil ve konfeksiyon sanayiinin kurulması ve gelişmesindeki katkıları nedeniyle Hasan Gürel, Sait Molu ve Sakıp Sabancı adına Yakup Güngör'e "Yüksek Hizmet Plaketi" ve E.Ü. Tekstil Mühendisliği Bölümü'ne yardımda bulunan kuruluşlara teşekkür plaketlerinin verilmesi ile sona erdi.
Konusunda uzman 1200'ü aşkın akademisyen ve iş adamının katıldığı, 30 Ekim tarihine kadar devam edecek sempozyum süresince; tekstil hammaddeleri, iplikçilik, dokumacılık, örmecilik, tekstil kimyası ve terbiyesi, teknik tekstiller, hazır giyim ve konfeksiyon konuları ele alınacak.