HABER

Tekstil sektörünün önemi

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkan Vekili ve İSKUR Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Kurtul, Türkiye'de toplam istihdamın yüzde 11'ini, ihracatın ise yüzde 36'sını oluşturan tekstil sektörünün gözden çıkarılamayacağına dikkat çekerek, "Bu sektörün sekteye uğraması demek, ülkemizin makine çöplüğü haline getirilmesi anlamına gelir" dedi.

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkan Vekili ve İSKUR Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Kurtul, yaptığı açıklamada, tekstil iş verenleri olarak devletin bu sektörü yok etme riskini göze alacağı düşüncesinde olmadıklarını kaydetti. Zaman zaman ekonomide yaşanan krizlerden dolayı aksaklıklar yaşandığına dikkat çeken Kurtul, "İş dünyası olarak bizler de tedbirlerimizi almak durumundayız. Dünyada insanların yeme içme ihtiyacı olduğu gibi sürekli giyinme ihtiyacı var. Bu bakımdan tekstil, sürekliliği olan bir sektördür. Dolayısıyla dünyada ve Türkiye'de bu sektörün sonu olduğundan söz edilemez" dedi.

Sanayicilerin üzerinde durması gereken en önemli konunun üretim maliyetlerini düşürmek olduğunu hatırlatan Kurtul şöyle konuştu:

"Bizlerin burada yapması gereken ülkemiz sanayicileri olarak, devletimizin de katkılarıyla üretim maliyetlerimizi düşürmek, kaliteli ürün elde etmek ve dünya tekstil piyasası ile rekabet edebilir bir duruma gelmek için çalışmalar yapmak. Sürekli gelişen bu sektörü yakından takip etmek, değişen teknolojiye uyum sağlamak ve işletmelerimizi buna göre organize etmek zorundayız. Bunları yapmadığımız takdirde elbette rekabet etme şansımız en aza inecek ve sektörümüz sıkıntıya düşecektir. Burada maliyetlerimizi düşürmek için hükümetimizin, sektörün ana girdisini oluşturan SSK, vergi ve enerjiyi AB standartlarına çekmesi halinde yenileşmeyi de işverenlerimiz yapacak ve dünya tekstil piyasasında ülkemiz varlığını devam ettirecektir"

Tekstil sektöründe 1 milyon 200 bin ton pamuk kullanıldığını ifade eden Kurtul, yaklaşık 400 bin ton pamuk ithal edildiğini, ithal pamuk yerine yerli üreticilerin teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kahramanmaraş'ın Türkiye ipliğinin yüzde 30'unu karşıladığını belirten Kurtul, "Kentimiz dokuma ve alt sektörde yeterli kapasiteye ulaştı. Bundan sonra tekstil sektöründeki yatırımların konfeksiyon alanında yapılması gerekir" diye konuştu.
Tekstil sektöründe yeterli kapasiteye ulaşan Kahramanmaraş'ın alternatif yatırım olarak enerji ve gıda sektörünü seçmesi gerektiğine işaret eden Kurtul, birkaç yıldır bazı firmaların enerji yatırımına girdiğini, ancak bunlarla yetinilmemesi gerektiğini ifade etti.

En Çok Aranan Haberler