NİĞDE (İHA) - Niğde Organize Sanayi Bölgesi ve Birleşik Koyunlulular (BİRKO) A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu, Türk ihracatının üçte birini tekstil kaleminin oluşturduğunu, ancak ağır vergi yükü nedeniyle 2 bin Türk yatırımcısının Bulgaristan'a gitmek zorunda kaldığını söyledi.
2005 yılının tekstil sektörü için çok iyi bir yıl olmadığını ifade eden Mumcu, Türk tekstil sektörünün Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin ucuz maliyetle piyasaya sürdükleri ürünler nedeniyle tehlike altında olduğunu vurguladı. Türkiye ihracatının üçte birinin tekstil maddesinden oluştuğuna dikkat çeken Mumcu, "Pamuğundan tutun da işçilik ve enerjisine kadar her kalemi kendi üretimimiz. Bazı ihraç ürünler sadece montajdır ve bunun katma değeri düşüktür. Ama tekstil öyle değil. Her şeyiyle kendi ürününüz ve katma değeriniz fazla oluyor. Ülkemizdeki pamuk ekim alanları daraldı ve ABD, Yunanistan, Afrika ülkeleri gibi ülkelerden pamuk ithal ediyoruz. BİRKO A.Ş. bu sene başa baş kapatabilecek ama son 2-3 yıldır tekstilde kar etmiyor, bu bir gerçek. Birçok firma da battı. Tekstil üreticileri çok büyük yakınmalar yapıyor. Belki kar etmiyor, maliyetine piyasaya ürün veriyoruz ama Allah'a şükür biz ne işçi çıkardık, ne ücret kestik. Çıkarmadığımız gibi vardiya sistemine geçerek pazar günleri de çalışıyoruz. 2006 yılının tekstil sektörü açısından iyi olacağını ümit ediyorum. 2007'nin ise daha da iyi olacağını bekliyoruz" dedi.
Kayıt dışı çalışanların yükünü kayıt içi çalışanların çektiğine değinen Mumcu, vergi vermeyenin yükünün, vergi verenin üzerine eklendiğini, bunun yanında Türkiye'de yüzde 22 oranında olan enerji kaçağı nedeniyle yüzde 22'lik farkın BİRKO A.Ş. gibi işletmelerin elektrik borç yüküne eklendiğini kaydetti. Mumcu, "Belki herşeyi devletten bekliyoruz ama millet olarak kendimize gelmemiz gerekiyor. Vergi oranlarının yüksek olması kaçağa neden oluyor, bu bir gerçek ve devlet yetkilileri de bunu kabul ediyor. Ama herkes vergi verecek olursa vergi oranları belki yarı yarıya düşecek. Bunlar olmuyor, olmadığı için de üretim ve istihdam yapanların üzerine ek maliyet olarak biniyor. Çin'e gittiğimizde 'Gelin burada yatırım yapın ve 7 yıl hiçbir vergi vermeyin' dediler. Bizdeki vergi yüklerinin ağır olması nedeniyle sadece Bulgaristan'a giden yatırımcı sayısı 2 bin. Bunların dışında Romanya, Litvanya gibi ülkelere gidiyor yatırımcılarımız. Neden gidiyorlar, çünkü vergi oranları çok düşük" diye konuştu.