HABER

Televizyon ekranları ''sırlarla'' kaplandı

Televizyon kanallarında son günlerde sıkça gösterilmeye başlanan "iyilik yap, iyilik gör" içerikli "Sırlar Dünyası, Sır Kapısı, Gizli Dünyalar, Sırlara Yolculuk ve 6. His" adlı programların, izleyicilerden büyük ilgi gördüğü bildirildi.

Erciyes Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya yaptığı açıklamada, son 10 yılda sayıları hızla artan özel televizyon kanallarının halktan gelen talebe göre yayın akışı belirlediğini söyledi.

Yerli dizilerin tutmasının ardından televizyon kanallarının tamamının yerli dizilere yöneldiğini ifade eden Yerlikaya, ağalık filmleri, popstar yarışmaları gibi birçok konuda televizyonların
temelde ortak hareket ettiğini bildirdi.

Bir kanalda çok tutan programın benzerlerinin, diğer kanallarda da benzer formatta yayınlanmaya başladığını ifade eden Yerlikaya, son günlerde de televizyonlarda benzer durumla karşılaşıldığını söyledi.

Yerlikaya, "iyilik yap, iyilik gör" olgusunu vurgu yapan, içerinde 'ibretlik hikayelere' yer verilen programlarına, televizyon ekranlarında sıkça yer verildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Önce özel bir televizyon kanalında yayınlamaya başlayan bu program, çok yüksek izlenme oranlarını yakalayınca diğer kanallar da benzerleri gösterilir oldu. Şu anda, çeşitli özel kanallarda Sır Kapısı, Sırlar Dünyası, Gizli Dünyalar, 6. His, Sırlara Yolculuk, Kalp Gözü adı altında programlar, büyük ilgi görüyor. Genellikle televizyonun en fazla izlendiği haber kuşağından önce ve hemen sonraki saatlerde gösterilen bu kısa diziler, giderek daha fazla izleyici topluyor."

Tüm yaş grubundaki kişiler tarafından ilgiyle izlenen bu programların bu denli talep görmesinin iç ve dış etkenlere bağlanabileceğini kaydeden Yerlikaya, dış etkenlerden en önemlisinin çok sayıda masum kişinin ölmesiyle sonuçlanan terör olayları olduğunu bildirdi.

"TOPLUM KENDİNİ TEDAVİ EDİYOR"
İç etkenlerin başında ise yitirilen değerlerin geldiğini ifade eden Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Programların çok tutması, kaybolan değerlere karşı toplumun bir refleksidir. Toplumun, çevresinde gelişen olaylara duyarsız kalınmasına bir tepkisidir. Bu programların her bölümünde, farklı olayların anlatıldığı 3 ya da 4 ibretlik kısa yaşam öyküleri gösteriliyor. Dizilerde iyilik yapan kişilerin her zaman iyilik gördüğü anlatılıyor. Kötü kalpli kişilerin bunun cezasını mutlaka aldığı üzerinde duruluyor. Yani, hukuktan çok ilahi adalet vurgulanıyor. Eski değerlerini kaybeden toplum, adeta kendini tedavi ediyor."

Yerlikaya, "Bu tür dizilerle izleyiciler, milli ve manevi değerlere yönlendiriliyor. Türkiye'de ekonomik krizler, işsizlik gibi birçok sorunun açtığı sosyal yaralar, bir şekilde kapatılmaya çalışılıyor" dedi.

En Çok Aranan Haberler