ANKARA (İHA) - Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Ankara'daki AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle yapacağı görüşmede reform paketi olarak adlandırılan AB ile ilgili Meclis'ten geçirilen yasal düzenlemeleri ayrıntılarıyla anlatacak.
Yılmaz, görüşmede büyükelçilere vereceği mesajları yazılı olarak basın mensuplarına dağıttı. Yılmaz, AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine vereceği mesajda, reform paketinin Türk halkı ve Parlamentosu'nun AB ile bütünleşme yolunda atılması gereken zorunlu bir adım olarak benimsendiğini bildirecek. Yılmaz, Türk toplumunun hayal kırıklığına uğramaması gerektiğinin altını çizeceği konuşmasında, tüm AB ülkelerinin ve AB Komisyonu'nun bu değişikliklerin hangi siyasi ortam içinde gerçekleştirilmiş olduğunu dikkate almasını Türk Parlamentosu'nun atmış olduğu bu cesur adımın önemini ve anlamını idrak edeceğine inandığını kaydedecek.
Yılmaz, AB ülkelerinin büyükelçilerine yönelik mesajında, şu ifadelere yerveriyor:
"Bu paket Türkiye Cumhuriyeti'nin 1946 yılında çok partili demokratik sistemi benimsemesinden bu yana yaşanan en kapsamlı ve derin bir reform hareketidir. Bu reformların bir erken seçim ortamında gerçekleştirilmesi Türk ulusunun demokrasiye, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve azınlıkların korunmasına aksettiği önemin ve bu temel ilkelere bağlılığın en açık ve çarpıcı göstergesidir. Reform paketi Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerinin karşılanması yolundaki siyasi kapasitesini ortaya koymaktadır. Reform paketi ulusul programdaki bazı belirsizlikleri ortadan kaldırmakta ve ulusal programı katılım ortaklığı belgesi ile uyumlu hale getirmektedir. Reform paketi Türk vatandaşlarına ilişkin yaklaşımımızda temel bir değişim ihtiva etmektedir. Tüm vatandaşlarımızı kültürel çeşitlilikleri ve miraslarıyla kucaklamakta, vatandaşlarımızın tüm kültürel birikimlerine saygıyı ön plana almaktadır. Gerçekleştirilen bu reform ülkemizde korku zincirini kırmakta ve milli birliğimizin çeşitlilik içinde daha da güçleneceği inancını taşımaktadır".
Yılmaz, hükümet içindeki uyuşmazlık nedeniyle paketin Meclis'e milletvekillerinin teklifi olarak götürülmüş oludğunu hatırlatarak, TBMM çatısı altında oluşturulan reform koalisyonunun reform paketini güçlü bir çoğunlukla geçirdiğinin altını çizecek. Yılmaz, mesajında, Türkiye'nin ayrılıkçı terörden büyük acılar çektiğini, 30 bini aşkın vatandaşını teröre kurban vermiş bir ülkede terörün hala etkin olduğu ve terör kurbanlarının ailelerinin acılarının henüz dinmediği bir dönemde ve bu hassas konunun istismarına müsait olacak bir ortamda kabul edilmesinin dramatik bir gelişme olduğu vurgusunu yapacak. Yılmaz, bu gibi sorunları bulunmayan ülkeler ve şahıslar için bu değişikliğin Türk hukuk sisteminin AB normlarına uydurulması yolunda basit bir adım olarak görülebileceğini belirterek, Türkiye ortamında ise bunun son derece önemli, zor ve anlamlı bir adım olduğunu kaydedecek. Yılmaz, mesajını şu sözlerle noktalayacak: "Şimdi bizimbeklentimiz, AB'nin de aynı cesareti, sağduyuyu ve uzak görüşlülüğü göstermesidir".