BERLİN (İHA) - Alman asıllı ABD'li terör uzmanı Walter Laqueur, bu yüzyılda terör kavramının oldukça değiştiği ve yeni tariflere ihtiyaç olduğu görüşünde. Laqueur'e göre, şiddetin bu yeni döneminde dünya, biyolojik, kimyasal veya nükleer silahlarla gerçekleşecek acımasız eylemlere hazırlıklı olmalı...
1933 yılında Almanya'dan ABD'ye göç eden Walter Laqueur, Stratejik Araştırma Enstitüsü'nün de kurucusu. Dünyanın çeşitli ülkelerinde hükümetlere, ekonomi çevrelerine ve ordulara danışmanlık yapan Laqueur, Berlin'deki Amerikan Akademisi'ni ziyaretinde gazetecilerin çeşitli sorularını cevaplandırdı.
Terörizmin zaman içinde, taktik ve stratejik bir değişime uğradığını vurgulayan Laqueur, "19. yüzyılda İrlanda'daki veya Rusya'daki terörizm, bir şekilde daha insaflıydı. İnsanlar öldürülüyordu ama, rastgele hedef alınmıyordu. Süpermarketler veya çocuk yuvaları bombalanmıyordu. Teröristler, pazar günü ailesiyle birlikte gezintiye çıkan bir bakanı öldürmüyordu. Çünkü, masum insanların ölmesini istemiyorlardı" dedi.
TERÖR EYLEMLERİ MEDYA ŞOVU Walter Laqueur, eskiden terör saldırılarının "sembolik" anlam taşıdığını belirtirken, günümüzde ise terör saldırılarının mümkün olduğunca çok sayıda masum insanı hedef aldığını bildirdi. Saldırıların amacının, kurban sayısını arttırarak medyada yankı bulmak olduğuna dikkat çeken Laqueur, bu zihniyetin 11 Eylül ile zirveye tırmandığını söyledi.
Laqueur, şiddetin bu yeni döneminde biyolojik, kimyasal veya nükleer kitle imha silahlarının büyük tehlike içerdiğine dikkat çekerek, "yapılması mümkün olan bir şeyin er veya geç gerçekleşeceği" tezini savundu..
POTANSİYEL TEHLİKE GERÇEK OLURSA ABD'li terör uzmanına göre, asıl mesele, böylesi bir saldırının nerede ve kim tarafından düzenleneceği. Laqueur, bu konudaki tehlikeye, "Şimdiye dek antraks tozuyla amatörce denemeler yapıldı ve 5-6 kişi öldü. 5-6 kişinin acı içinde ölmesi de korkunç, ama bu sayı çok yüksek değil. Bu tür saldırılar henüz deneme aşamasında ve sonuç vermeme ihtimalleri de büyük. Ama potansiyel tehlike öylesine büyük ki, 100 denemeden birinin başarılı olduğunu düşünün. İlk aklıma gelenler, tüm biyolojik silahlar..Bir salgın başlatıldığı takdirde, nasıl sona erdirileceğini kimse bilmiyor" sözleriyle dikkat çekti.
Laqueur, ABD'nin çabaladığı gibi, terörizme karşı dünya çapında bir savaş açmayı 'saçmalık' olarak nitelendirerek, "Terörizmin tümüyle yok edilebileceği, saçma bir düşünce. Tıpkı suçun yok edileceğine inanmak gibi. Cinayet, hırsızlık veya ahlak suçları da önlenemiyor. Kısacası terörizm tehlikesiyle yaşamaya alışmak zorundayız" diye konuştu.