HABER

''Teröre politik çözüm söz konusu olamaz''

Washington (AA)- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütünün, Irak topraklarından Türkiye'ye sivilleri ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğini belirterek, "Böyle bir durumda 'dışarıdan gelen bir teröre karşı politik çözüm bulalım' denilebilir mi?" dedi.

Gül, resmi ziyaret gerçekleştirdiği ABD'nin başkenti Washington'daki Woodrow Wilson adlı uluslararası düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı.Türkiye'nin laik, sosyal bir hukuk devleti olarak çağdaş değerleri benimsediğini belirten Gül, ülkenin günümüzde, dünyada ve bölgesinde önemli bir üs haline geldiğini söyledi.

Gül, konuşmasında, tüm dünyayı tehdit eden terörizme karşı işbirliğinin önemini vurguladı.

Gül, İran'ın nükleer silah programına değinirken, Türkiye'nin içinde yer aldığı bölgede nükleer silaha karşı olduğunu ifade etti.

-Terörle mücadele-

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Gül, Türkiye'nin terör örgütüyle mücadelesinde politik çözüm arayıp aramayacağına ilişkin bir soruyu şöyle cevapladı:

"Türkiye ve ABD'nin terörizme karşı işbirliği yaptığı yer, merkezi yönetimin otorite sahibi olmadığı Kuzey Irak. Burada terör örgütünün kampları ve yerleşim yerleri var. Bu kamplardan, başka bir ülkeden Türkiye'ye karşı gerek siviller, gerek güvenlik güçlerine yönelik saldırı olacak. Böyle bir konuda herhangi bir politik çözüm söz konusu
olabilir mi? 'Dışarıdan gelen bir teröre karşı politik çözüm bulalım' denilebilir mi? Nasıl El Kaide'nin dışarıdan saldırılarına karşı 'Burada politik çözüm bulalım' denilemezse burada da böyle bir şey söz konusu olamaz. Dolayısıyla bunu, ne bugün burada ne de önceki görüşmelerde başka ortamlarda konuşmadık, konuşmayız da."

Türkiye'nin kendi içindeki sorunlarını çözmek için ekonomik ve sosyal çok yönlü çalışmalar yapıldığını ve bu konuların tartışıldığını belirten Gül, bunun ayrı bir konu olduğunu kaydetti.

Gül, Kuzey Irak'ta çıkarılan petrolün pazarlanmasıyla ilgili bir soru üzerine Irak'ın istikrarının ve güvenliğinin Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

Irak'ın doğal kaynaklarıyla ilgili yasanın Irak meclisinden bir an evvel geçmesi gerektiğini vurgulayan Gül, yasa geçtikten sonra Türkiye'nin sadece Irak petrolünün dünyaya taşınması için değil, petrol çıkarma faaliyetlerinde de Irak'a yardım edebileceğini söyledi.

Gül, bir soru üzerine Türkiye'de gençler arasında aşırı dinciliğin yaygın olmadığını ifade etti.

-Kerkük referandumu-

Gül, Türkiye'nin Kerkük sorunu ve burada yapılması planlanan referanduma bakışının ne olduğu yönündeki soruyu yanıtlarken, Irak'ın tüm sorunlarının Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini ifade etti.Kerkük'ün potansiyel önemli bir problem olarak görüldüğünün altını çizen Gül, "Irak Orta Doğu'nun küçük bir modeli. Kerkük de Irak'ın küçük bir modeli. Gruplar arasında anlaşma sağlanmadan referandum yapılırsa etnik çatışmalar başlayabilir. Kerkük'ün statüsü Birleşmiş Milletler tarafından belirlendikten sonra referandum yapılmalı" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler