Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, teröristleri dağdan indirmek adına özel bir paket açıklamalarının söz konusu olmadığını belirterek, "Bu doğru bir şey değildir. Aksi halde terör örgütü 'Ben olmasaydım, bu düzenlemeler yapılmayacaktı, bu yollar yapılmayacaktı' diye propaganda yapacaktır" dedi. TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesinin de yeteri kadar örgüt tarafından bilinmediğini belirten Çiçek, dağa çıkan teröristlere 'aklınızı başınıza alın'çağrısında bulundu.
ETKİN PİŞMANLIK
Çiçek, bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın dağa çıkan teröristlere yönelik yaptığı 'eve dönün' çağrısının ardından TCK'nın etkin pişmanlığı düzenleyen 221. maddesinde herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, Türkiye'nin bugüne kadar TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen hususları 8 defa özel yasa ile düzenlediğini söyledi. Bunun güvenlik birimlerinin talepleri sonucunda gündeme geldiğine işaret eden Çiçek, Türkiye'nin sebebi ne olursa olsun, birtakım insanların yanlış yollara sapmaması için düzenlemeler yaptığını hatırlattı. Bu düzenlemelerden istifade edenlerin önemli bir kısmının örgütlere tekrar katılmadığının ortaya çıktığına dikkat çeken Çiçek, bu tür düzenlemelerin diğer ülkelerde de olduğunu söyledi. Bu yasanın çıkarılmasının bir kısım zorlukları da beraberinde getirdiğini dile getiren Çiçek, ikide bir özel yasa çıkarmak suretiyle Türkiye'de gerginliğe meydan verilmemesi gerektiğini söyledi. "221. madde yeteri kadar örgüt tarafından bilinmemektedir" diyen Çiçek, örgütün yönetim kadrolarının kendilerini kurtaracak bir çözüm söz konusu olmadığı zaman diğer örgüt üyelerini de baskı altında tuttuğunu kaydetti. Çiçek, "Çocukları şu veya bu şekilde dağa çıkmış olanlar, çocuklarıyla biraz daha yakından ilgilenmeli, ceza kanunun getirdiği bu imkandan istifade etmelidir, edebilmelidir. Örgütün tepe noktasında görev alan ve milletin çocuklarını terörist haline getirip kendi devletine, milletine, bayrağına suç işler hale getirmek isteyen, kendilerini ilgilendirmediği için, bunların bir kısmı unu kuru, tuzu kuru. AB ülkelerinde özel villalarda oturup yaşıyorlar, diğerleri burada asgari ücretle eylem koyuyorlar. Dolayısıyla akıllarını başlarına almaları gerekiyor. Bu yol, yol değildir" şeklinde konuştu.
'PAKET' SORUSUNA KIZDI
Hükümet Sözcüsü Çiçek, şu ana kadar 221. maddeden yararlanan terörist sayısının sorulması üzerine ise, Ekim sonu itibariyle 8 ilde yapılan araştırma sonucunda 353 teröristin bundan yararlandığını belirten Çiçek, "Benim bildiğim bu sayının çok yukarılarda olduğudur. Herkes belli maddelere takılıp kaldığı için diğer maddeleri görmüyorlar. Bu rakamın çok daha fazla olduğunu söyleyebilirim" dedi. Çiçek, bir gazetecinin 'Terörle mücadele kapsamında bir sosyo-ekonomik paket gündeminizde mi?' yönündeki sorusuna ise kızdı. "Herhangi bir şey söz konusu olduğu zaman bununla ilgili paket ne diye soruluyor" diyen Çiçek, 18 Kasım 2002'den beri yaptıkları çalışmaların önemli bir kısmının terörle bağlantılı olduğunu söyledi. Çiçek,şunları söyledi:
"Teröristi dağdan indirmek laflarını geçmeksiniz genel hizmet anlayışı içinde bunları yapıyoruz. Böylesine ayıcırıcı, somut hale getirerek yasa çıkarmak anlayışı tam da terör örgütünün propangandasını yaptırır. Biz böyle bir yanlış içinde olamayız, yapamayız. Böyle bir çalışmamız da yok. Eğer işsizlik nedeniyle insanlar terörist oluyorsa, GAP projesi 3.8 milyon kişiye iş anlamına gelir. İnsanlar bu nedenle bu yola gidiyorsa bizim yapmak istediğimiz iş budur. O bölgede en güçlü olan parti AK Parti'dir. Bizim teröristi dağdan indirmek adına özel paket açıklamamızı kimse beklemesin. Bu doğru bir şey değildir. Aksi halde terör örgütü 'Ben olmasaydım, bu düzenlemeler yapılmayacaktı, bu yollar yapılmayacaktı' diye propaganda yapacaktır. Bu devlete ve millete haksızlık olur. Birçok çalışmayı yaptık, yapıyoruz. Demokratik standartları yükseltilmesi, ekonomik standartların artırılması yönünde çalışmalardır. Eğer bunların yapılması kötü yola düşeceklerin ekmeğine yağ sürecekse orada yapacak." Çiçek, Danıştay'ın din dersinin bu haliyle zorunlu olamayacağı yönündeki kararının hatırlatılması üzerine de, "Kararın gerekçesine bakmak lazım" cevabını verdi.
İSRAİL'İN GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRISI
İsrail kara birliklerinin bugün Gazze'den çekilmesini olumlu bulduklarını dile getiren Çiçek, tüm uluslararası camiayı Gazze'deki sivil halka yardım elini uzatmaya çağırdı. Bu saldırılardan en büyük zararı sivillerin gördüğünü ifade eden Çiçek, "Herkes ne yapacaksa bir an evvel elini çabuk tutup sivillere yardım elini uzatması gerekmektedir" şeklinde konuştu. 8 TIR'dan oluşan zaruri ihtiyaç malzemelerinin Gazze'ye gönderildiğini ancak ihtiyaç sahiplerine ulaşamadığını belirten Çiçek, Türkiye'nin 3 yıl için 150 milyon dolarlık taahhüdünü hatırlattı. Türkiye'nin barış görüşmelerinin devam etmesini temenni ettiğini belirten Hükümet Sözcüsü Çiçek, şöyle konuştu:
"Bu sürecin biran evvel başlatılmasında fayda görüyoruz. Gazze şeridinden İsrail'e yönelik füze saldırıları da durdurulmalıdır. Bu tür saldırılar Filistin halkına zarar getirmekte, askeri operasyonlara da vesile olmaktadır. Türkiye bugüne kadar her iki taraf nezdinde imkanları ölçüsünde girişimce bulunan bir ülkedir. Şiddetin son bulması için her kanaldan girişimlerini sürdürmektedir." Başbakan Erdoğan'ın bu çerçevede Mahmut Abbas ve Ehud Olmert ile görüştüğünü anlatan Çiçek, Türkiye'nin bu şiddetin önlenmesi konusunda ellerinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğini bildirdi.
KANUN TASARILARI
Çiçek, toplantıda 3 ayrı kanun tasarısının da görüşüldüğünü söyledi. Çiçek; Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarının Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından yeniden düzenlendiğini bildirdi. Elektrik piyasası ve bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısını da kurulda ele aldıklarını belirten Çiçek, Türkiye'nin elektrik açığı olan bir ülke olduğunu kaydetti. Hizmetlerin daha düzenli, süratli ve verimli yapılmasına imkan verecek, işlerin sürüncemede kalmasını engelleyen bir düzenleme yapacaklarını ifade eden Çiçek, "Bununla haklı görülmeyen sebeplerden dolayı üretim tesislerini zamanında bitiremeyen ve özel hukuk hükümlerine tabi tüzel kişilerin lisanslarının iptal edilmesi ve lisans iptalini takip eden 3 yıl süreyle lisans başvurusunda bulunmasını engelleyen bir düzenleme getirmektedir. Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere lisans almak için gerekli koşulları sağlayan birden fazla kişinin bulunması halinde teklif ve taahhüt eden tüzel kişiyi belirlemek için bunun Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından ihale yapılmak suretiyle belirlenmesidir. Yani birden fazla şirketin başvurması halinde kimin bu üretimi gerçekleştireceği ihale yoluyla belirlenecek.
ELEKTRİKTE TRT PAYI DÜŞÜYOR
Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin özelleştirme kapsamına alınması halinde bunun bakanlıkla ilgisinin belirli bir süre devam etmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, "Çünkü buradan elde edilen gelirlerin yatırımlarda kullanılması, özellikle TEİAŞ, EÜAŞ, Türkiye Kömür İşletmeleri, MTA, BOTAŞ'a bu gelirlerin belli kısmının tahsis edilmesi imkanı verilmektedir. Böylece bu alanda daha fazla üretime imkan verilmesi söz konusu olacak" diye konuştu. Tasarının marine dizel ve motorin tescilinin 31 Aralık 2008'e kadar özel tüketimden muaf tutulmasını öngördüğünü açıklayan Çiçek, ayrıca TRT payının yüzde 2'yi geçmeyecek şekilde düzenleneceğini ve faturalarda görüneceğini bildirdi. Tasarının enerji yatırımlarında kamu ihale hükümlerinin uygulanmamasını düzenlediğini belirten Çiçek, bu yatırımların hızlı yapılması gerektiğini vurguladı. Çiçek, "Yerli yersiz itirazlarla gecikmeler olmaması gerekir" diye konuştu. Çiçek; tasarıyla elektrik, doğalgaz, petrol piyasalarıyla ilgili imar planları değişikliklerini yapmaya, yaptırmaya ve resen onaylamaya Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yetkili olacağını söyledi.
KARAYOLLARI KANUNU DEĞİŞİYOR
Çiçek, Karayolları Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı da kurulda ele aldıklarını bildirdi. Çiçek, söz konusu tasarının otoyollar, köprüler ve bunlar üzerinde yer alan tesislerin yapım, bakım ve işletmelerinin Karayolları Genel Müdürlüğü ve 4046 sayılı kanun çerçevesinde otoyol ve köprülerde işletme hakkı verilecek şirket veya şirketlerce yürütülmesine imkan verdiğini açıkladı. Toplantıda ayrıca, yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili koordinasyon kurulunun faaliyetleriyle ilgili Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in bilgilendirme yaptığını anlatan Çiçek, yabancı yatırımcıların daha fazla yatırım yapmasını teşvik etmek istediklerini söyledi.