YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, "Bugün yapılacak anayasa çalışmaları için kurucu meclis söz konusu olamaz. Çünkü, mevcut yürürlükteki anayasanın öngördüğü usulle yapılan bir değişiklik bu" dedi.
YÖK Genel Kurulu Prof. Dr. Teziç başkanlığında toplandı.Toplantıya verilen arada soruları yanıtlayan Teziç, bir gazetecinin "Başbakanın 'siz kendi işinize bakın' sözünü nasıl değerlendiriyorsunuz" demesi üzerine, şunları kaydetti: "Anayasa sürecinde görüşlerimizi ortaya koyarken biz içerikle ilgili değerlendirme yapmadık. Çünkü ortada bir metin yoktu. Başlaması, yola çıkılması yöntemiyle ilgili bir değerlendirme yaptık. Bu değerlendirmeyi yaparken de yürürlükteki anayasa kurallarına dayanarak yaptık. Madem 'sivil' deniyor, ben bunu demokratik, olağan dönemlerde bir anayasa olarak algılıyorum."
İlk adım olarak, partilerin bir araya gelerek bir yöntem belirlemeleri, bir ilke paketi belirlemeleri gerektiğini anlatan Teziç, o ilkeler paketinden yola çıkılarak, bilim alanındaki uzmanlardan görüş alınabileceğini söyledi.
"Anayasa değişikliğinin üniversiteleri de ilgilendiren bir husus olduğunu" ifade eden Teziç, şöyle devam etti: "Bütün kuruluşlar gibi bizim de görüş bildirmemiz, en doğal beklenen bir şey. Bildirmememiz, buna uzak kalmamız, bigane kalmamız kabul edilebilir bir şey değildi."
AK Parti milletvekili Zafer Üskül'ün 'Rektörler de yeni anayasa hazırlasın' sözü hakkındaki bir soru üzerine Prof. Dr. Teziç, böyle bir yöntemin doğru olmadığını ifade ederek, "O zaman biz, işte yapılan suçlama, kendi işimizi bırakıp bir anayasa yapma sevdasına düşmüş oluruz. Bu olmaz. bu doğru değildir" dedi.
Teziç, bir gazetecinin "Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in rektörler komitesi ile ilgili bir açıklaması var. YÖK'ün siyasi davrandığını söylüyor. Buna bir cevabınız var mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Eğer anayasa yapma işi bir sivil toplum ürünü olmak isteniyorsa, yani demokratik olması isteniyorsa, bir toplum sözleşmesi isteniyorsa, bu toplum sözleşmesine giden yoldaki düşüncemizi bizim ortaya koymamız kadar olağan hiçbir şey olamaz. Bu siyasi davranma değildir. Bu bir sorumluluktur."
AA