İSTANBUL (İHA) - Türk Hava Yolları (THY) RJ uçakları ile ilgili üzerine düşen tüm vazifeleri yaptığını, gerekli süreçleri izlediğini ve uçmasında hiçbir sakınca bulunmadığı tespit edilen uçakların tekrar sefere konulduğunu bildirdi.
THY'den yapılan açıklamada, THY'nin bir süre önce filosundaki RJ tipi uçaklarını, korozyon probleminden dolayı uçuştan aldığı hatırlatıldı. Söz konusu korozyon probleminin ilk defa uçaklardan birinin ağır bakımı sırasında tespit edildiği, daha sonra bakıma giren 3 uçakta daha aynı sorunla karşılaşıldığı ve THY'nin durumu 16.04.2004 tarihli bir yazı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (SHGM) bildirdiği kaydedildi.
Açıklamada, "Bir hava yolu işletmecisi ve bakım merkezi olarak yapısal analiz yapmak için gerekli tasarım verilerinden mahrum olan THY, SHGM ve İngiliz Sivil Havacılık Otoritesi CAA aracılığı ile üretici firma BAE Systems'dan bu sorunun uçakların yapısal emniyeti ve dolayısıyla uçuşa elverişliliği üzerindeki etkisinin belirlenmesini talep etmiştir ve THY, konu netleşinceye kadar tüm RJ uçaklarını seferden almaya karar vermiştir.
Yapılan açıklamalarımızda da bu vurgulanmıştır. THY'nin düşük sezonlardaki gelir azlığını telafi edebileceği bir dönemde elindeki uçakları ticari operasyondan çekmesinin tek nedeni, bu uçaklar üzerinde uçuşa elverişlilik bağlamında oluşmuş bulunan belirsizliğin, hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak bir biçimde giderilmesinden başka bir şey değildir" denildi.
THY'nin iki ay zarfında 1000'e yakın uçuşunu iptal etmesini eleştirmek, THY'nin uçuş emniyetini hiçe saymasına ve ticari kazanç uğruna risk almasına dolaylı olarak cevaz vermek anlamına geleceği belirtilen açıklamada, "THY yönetimi, eleştiri sahiplerinin maksadının bu olamayacağından emindir. Geçen zaman içerisinde uçağın imalatçısı BAE Systems, uçakların incelenmesi için THY Bakım Merkezi'ne uzman bir heyet göndermiş , gerekli muayeneleri yapmış ve bu arada THY de uçakların ön bakımını gerçekleştirmiştir. BAE Systems, uzman heyetin verdiği rapora istinaden gerekli yapısal analiz ve hesaplamaları gerçekleştirmiş ve uçaklardaki korozyon seviyesinin uçakların uçuş emniyetini etkileyecek derecede büyük olmadığı sonucuna varmış ve bunu İngiliz Sivil Havacılık Otoritesi CAA'ye bildirmiştir. Bu bilgiyi İngiliz Sivil Havacılık Otoritesi CAA'den alan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, durumu THY'ye bildirip uçakların uçuşa elverişli olduğunu ve sefere verilebileceğini ifade etmesi üzerine THY, uçakları sefere koymuş ve 09.07.2004 tarihinde konu ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmiştir" ifadeleri kullanıldı.
Pamukova'daki tren kazası sonrasında seyrüsefer emniyeti konusunun Yeniden enine boyuna tartışılır olması ile RJ uçaklarının güvenilirliği konusunun da yeniden gündeme taşınmasının anlayışla karşılanabileceği belirtilen açıklamada, "Ancak, bugüne kadar THY tarafından yapılan açıklamaların dikkatlerden kaçmış olmasını, asgariden bu konuda görüş beyan eden yazarlar açısından anlayışla karşılamanın zor olduğu da ortadadır. Türkiye'nin gözbebeği kuruluşlarından olan THY'nin, takdir edilmesi gereken bir tasarrufu dolayısıyla hırpalanması, insaf ölçülerine sığmamaktadır. Özetle, THY, RJ uçakları ile ilgili üzerine düşen tüm vazifeleri yapmış, gerekli süreçleri izlemiş ve uçmasında hiçbir sakınca bulunmadığı tespit edilmiş bulunan RJ uçaklarını tekrardan sefere koymuştur" ifadelerine yer verildi.