HABER

Toyota'daki gaz pedalı sorunu elektronik değil

Amerikan hükümeti, Toyota marka otomobillerde yaşanan gaz pedalı sıkışması sorununun elektronik yazılım sorunlarından kaynaklanmadığını saptadı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota'nın araçlarında son iki yılda yaşanan istem dışı hız artışında herhangi bir elektronik arızanın rol oynamadığını açıklandı.

Soruşturma 2009 ve 2010 yıllarında milyonlarca Toyota'nın servislere geri çağrılmasına neden olan arızanın ortaya çıkmasından sonra ABD Kongresi'nin kararıyla başlatılmıştı.

Toyota, Salı günü, geçen yılın son çeyreğindeki kârında, yüzde 39'luk düşüş açıklamıştı.

Şirket, 2009 ile 2010 yıllarında çeşitli arızalar nedeniyle toplam 12 milyon aracını geri çağırmıştı.

Pedalların bulunduğu şoför mahallindeki paspasların hatalı olması ve gaz pedalı sıkışması gibi sorunlarla karşılaşılan araçlarda, özellikle gaz pedalı sorununda yazılım sorununun etkili olduğundan kuşkulanılıyordu.

Ancak ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, söz konusu arızanın gaz mekanizmanın elektronik yapısından kaynaklandığı yolunda, herhangi bir bulguya ulaşılmadığını açıkladı.

Mekanik arızalar araçların geri çağrıldığı servislerde giderilmişti. LaHood, ''Toyota'nın sürücüler ve yolcular için güvenli olduğunu düşündüklerini'' söyledi.

Amerikalı yetkili, soruşturmaya Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'dan mühendislerin katıldığını ve şikayete konu olan dokuz aracın 28 bin satırdan oluşan yazılım kodunu incelediklerini kaydetti.

Mühendislerin ayrıca elektromanyetik radyasyon testi uygulayarak araçların elektronik sistemlerinin hız arttırmaya yönlendirilip yönlendirilemeyeceğini test ettikleri de bildirildi.

Toyota kârlılığında düşüş Toyota'nın kârlılığında kaydedilen düşüşün en önemli nedenleri Toyota'nın Japonya'daki satışlarında azalma ve Japon yeninin değer kazanmasının ihracat üzerinde olumsuz etki yaratması olarak görülüyor.

Toyota'nın rakipleri Nissan ve Honda da ülkedeki zayıf talep nedeniyle gelirlerinde azalma yaşandığını açıklarken, Toyota'ya ağır darbe vuran gelişmelerden biri de bazı arızalar nedeniyle milyonlarca aracı geri çağırmak zorunda kalması oldu.

Gelirlerindeki azalmaya karşın Toyota, gelişmekte olan pazarlardaki güçlü talebin Japonya'daki kârlılık azalmasını dengeleyeceği öngörüsüyle kârlılık tahminlerini arttırmayı kararlaştırdığını da açıkladı.

Toyota geçen yıl ürettiği araçların yarısından fazlasını ihraç etmişti.

Şirketin yönetim kurulu başkanı Akio Toyoda da, ülkesinin imalat sektörünün küresel rekabet edebilirliğini koruyabilmesi için Japon para biriminin ABD doları karşısında 90 yenden daha düşük olmaması gerektiğini söylemişti.

Bir dolar şimdi 82 yenden işlem görüyor ve bu da Toyoda'nın belirlediği hedefin çok altında. Ancak tüm bu sorunlara rağmen Toyota'nın otomotivde dünya liderliği değişmedi.

Geçen ay yıllık satış rakamını 8 milyon 42 bin araç olarak açıklayan Toyota, General Motors'u kılpayı da olsa geçerek, üst üste üç yıl bu unvanın sahibi oldu.

En Çok Aranan Haberler