HABER

Trabzon'da aşırı sıcak uyarısı

TRABZON (İHA) - Trabzon Valiliği'den aşırı sıcaklarla ilgili yapılan açıklamada günün en sıcak olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiği kaydedildi.

Trabzon Valiliği Sağlık İl Müdürlüğü'nden aşırı sıcaklardan korunmak için neler yapılması gerektiği hususunda yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekilerek bu durumdan daha çok 4 yaş altı çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, bakıma muhtaç olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, şeker, kalp-damar ve beyin-damar, kronik solumun, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi kronik hastalığı olanlar ile sürekli ilaç kullanmak durumunda olan kişilerin daha çok etkilendiği ifade edildi.

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgilere göre Trabzon'da bugün ve yarın hava sıcaklığının 41 derece civarında olacağına işaret edilen açıklamada, vatandaşların aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenmemeleri için yapması gerekenler şöyle sıralandı:

"Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalı. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeli.

Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemeli. Yoğun fiziki aktivite yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmeli. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalı. Güneş gören pencereler perde gibi güneşliklerle gölgelendirilmeli. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmeli. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2 buçuk litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmeli. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı. Yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalı. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalı. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmeli. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemeli. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemeli"
Öte yandan Trabzon'da bugün ve yarın maksimum hissedilen hava sıcaklığın 41 derece civarında olması beklendiği belirtildi.

En Çok Aranan Haberler